2.2 Συμβάσεις Εργασίας – Θεσμικό Πλαίσιο

mkoΠαρουσιάζουμε μια σειρά από συμβάσεις εργασίας που έχουν υπογράψει διάφοροι φορείς για να υπάρχει μια σύγκριση σχετικά με ότι αναγκαστικά υπογράφουμε. Όπως θα παρατηρήσετε διαβάζοντας τις, πολλές ΜΚΟ/ ΑΜΚΕ  γράφουν ότι θέλουν μέσα καθώς το νομικό πλαίσιο είναι απροσδιόριστο (αυτό πριν το υπουργείο εργασίας εκδόσει το ανάλογο έγγραφο που προσδιορίζει επακριβώς  τις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ως ειδικού σκοπού).

Πολλές φορές μια διάταξη ή παράγραφος ενός νόμου που επικαλούνται να είναι αντίθετη με άλλη διάταξη ή παράγραφο άλλου νόμου.  Δεν θα πρέπει να μας προξενεί περίεργεια. Η φύση των επισφαλών σχέσεων εργασίας επιβάλει την απροσδιοριστία σε όλα τα επίπεδα για να μπορούν οι εργοδότες (στην προκειμένη οι  ΜΚΟ αλλά και οι έμμεσοι όπως οι δημοτικές αρχές, νοσοκομεία κλπ) να κάνουν ότι θέλουν. Ένα καθεστώς μεσαίωνα που θέλουν να περάσουν σε όλους τους εργασιακούς χώρους. Άξια ιδιαίτερης προσοχής είναι αυτή της ΓΣΕΕ που δηλώνει ευθαρσώς ότι είναι εργοδότες και δεν είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν καμιά συλλογική σύμβαση, ούτε την ΕΓΣΕΕ. Οι συμβάσεις που αναδημοσιεύονται εδώ πάρθηκαν από τα blogs της ανεξάρτητης πρωτοβουλίας εργαζομένων στην ταχυδρόμηση ταχυμεταφορά, από τους άνεργους/ες από τις γειτονιές της αθήνας και από εργαζόμενους που μας τις έστειλαν. Όσοι συνάδελφοι έχουν τέτοιες συμβάσεις στα χέρια τους μπορούν να την σκανάρουν και να μας τη στείλουν (αφού καλύψουν πρώτα τα στοιχεία τους εννοείται) στο synekox@espiv.net.  Τα αρχεία είναι σε pdf και μπορείτε να τα κατεβάσετε

 

οτι δημοσιεύεται εδώ αφορά αποκλειστικά τους όρους του προγράμματος για να είναι ενήμεροι οι άνεργοι.  Δεν αφορά το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ιδρύθηκαν πολλές Α.Μ.Κ.Ε και Μ.Κ.Ο το οποίο σίγουρα αξίζει να το εξετάσει κανείς για να κατανοήσει τις μεθοδεύσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια απο το κράτος προκειμένου να προωθήσουν την ενοικιαζόμενη εργασία και την καταστροφή των εργασιακών σχέσεων.  Π.χ: Στο  νόμο 4019/2011 περί Κοινωνικής Οικονομίας και Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας για τον οποίο γίνεται πολύ λόγος τον τελευταίο καιρό, βασίστηκε η ίδρυση πολλών Μ.Κ.Ο.

4 Σχόλια

  1. Άρης Καρατζάς
    Άρης Καρατζάς · Ιανουάριος 28, 2014 at 19:33:53 · →

    Ρε παιδιά, τα νέα ΕΣΠΑ δεν είναι με τρεις δόσεις. Αυτό ισχύει μόνο για την επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας. Δε γίνεται να ισχύει αυτό για τις Δημόσιες Προσκλήσεις 4/2013, 5/2013. Και κάθε φορά που ξεκινά ένα πρόγραμμα υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία από τη στιγμή που γίνεται η αναγγελία πρόσληψης, υπογράφεται η σύμβαση και στο πορτοκαλί βιβλίο του ΙΚΑ, για να φτάσουμε στα δελτία παρουσιών που απαιτούν οι Οικονομικές Υπηρεσίες των φορέων σας που αφορούν 5μηνους για να συμπληρώσουν τις Μηνιαίες Συγκεντρωτικές και τις ΑΠΔ. Ως πεντάμηνος έχω ανεβοκατέβει 1000 φορές τις σκάλες του φορέα μου για να τρέξω τα χαρτιά και σήμερα μόνο τα τακτοποιήσαμε ως φορέας. Γιατί πάντα υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες. Τώρα μένει να κάνει αυτό που πρέπει ο ΟΑΕΔ. Αλλά το γνωρίζουν αυτό οι 5μηνοι; Πως πρέπει να οργανωθούν για να φύγουν τα χαρτιά και να παραληφθούν όσο γίνεται συντομότερα; Γιατί έφτασε στα αυτιά μου πως ελάχιστοι φορείς το έχουν καταφέρει από τη δική τους πλευρά και το να λέμε πως απλά φταίει το καθεστώς που βρήκαμε δεν δίνει λύση…

  2. Άρης Καρατζάς
    Άρης Καρατζάς · Φεβρουάριος 4, 2014 at 19:49:43 · →

    Εμείς πάντως ήδη πληρωθήκαμε το Δεκέμβριο και ετοιμαζόμαστε για τον Ιανουάριο.

    Και ανέφερα τη χαρτούρα. Το 90% πέρασε από τα δικά μου χέρια και απλά πάλευα να προχωρήσουν παρακάτω. Συμφωνώ πως αυτό που κάνω δεν αναλογεί σε έκτακτο υπάλληλο και κάποιοι θα δυσφορήσουν επειδή περιμένουν υποδομές.

    Αλλά οι Δημόσιες Προσκλήσεις 4/2013 και 5/2013 τουλάχιστον δεν είναι με δόσεις. Αυτό είναι σίγουρο, γιατί μιλάω με 75 άτομα προσωπικό.

    Και δεν ισχύει αυτό. Παράδειγμα η Δημόσια Πρόσκληση 5/2013. Το ΦΕΚ είναι γενικόλογο και δόσεις θεωρούνται και η μηνιαίες.

    Γιατί η επιταγή εισόδου αλλιώς δεν θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στο ΦΕΚ.
    Δες αν θες τη Δημόσια Πρόσκληση που εξειδικεύει την κάθε περίπτωση π.χ. την 5/2013:

    http://www.oaed.gr/images/NEA-ANAKOINWSEIS/APASHOLISI/dhmosiaprosklhsikoinwfwle2.pdf

    Αλλά ας δεχτώ πως υπάρχουν «δόσεις». Περιμένετε πατριωτισμό για δικά σας χρήματα από τακτικούς υπάλληλους που τους πληρώνει άλλη αρχή, εξ ορισμού;

    Είστε σε θέση να παίξετε ρόλο ή «να πάρουν την ευθύνη οι προϊστάμενοι»; Αν το δεύτερο τότε καληνύχτα…

    Συμφωνώ πως δεν είμαστε όλοι σε θέση να διαπραγματευόμαστε το ίδιο εύκολα. Το έχω νοιώσει στο πετσί μου. Αλλά δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να προσπαθήσει κανείς.

Leave a Reply

css.php