2.2 Συμβάσεις Εργασίας – Θεσμικό Πλαίσιο

mkoΠαρουσιάζουμε μια σειρά από συμβάσεις εργασίας που έχουν υπογράψει διάφοροι φορείς για να υπάρχει μια σύγκριση σχετικά με ότι αναγκαστικά υπογράφουμε. Όπως θα παρατηρήσετε διαβάζοντας τις, πολλές ΜΚΟ/ ΑΜΚΕ  γράφουν ότι θέλουν μέσα καθώς το νομικό πλαίσιο είναι απροσδιόριστο (αυτό πριν το υπουργείο εργασίας εκδόσει το ανάλογο έγγραφο που προσδιορίζει επακριβώς  τις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ως ειδικού σκοπού).

Πολλές φορές μια διάταξη ή παράγραφος ενός νόμου που επικαλούνται να είναι αντίθετη με άλλη διάταξη ή παράγραφο άλλου νόμου.  Δεν θα πρέπει να μας προξενεί περίεργεια. Η φύση των επισφαλών σχέσεων εργασίας επιβάλει την απροσδιοριστία σε όλα τα επίπεδα για να μπορούν οι εργοδότες (στην προκειμένη οι  ΜΚΟ αλλά και οι έμμεσοι όπως οι δημοτικές αρχές, νοσοκομεία κλπ) να κάνουν ότι θέλουν. Ένα καθεστώς μεσαίωνα που θέλουν να περάσουν σε όλους τους εργασιακούς χώρους. Άξια ιδιαίτερης προσοχής είναι αυτή της ΓΣΕΕ που δηλώνει ευθαρσώς ότι είναι εργοδότες και δεν είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν καμιά συλλογική σύμβαση, ούτε την ΕΓΣΕΕ. Οι συμβάσεις που αναδημοσιεύονται εδώ πάρθηκαν από τα blogs της ανεξάρτητης πρωτοβουλίας εργαζομένων στην ταχυδρόμηση ταχυμεταφορά, από τους άνεργους/ες από τις γειτονιές της αθήνας και από εργαζόμενους που μας τις έστειλαν. Όσοι συνάδελφοι έχουν τέτοιες συμβάσεις στα χέρια τους μπορούν να την σκανάρουν και να μας τη στείλουν (αφού καλύψουν πρώτα τα στοιχεία τους εννοείται) στο synekox@espiv.net.  Τα αρχεία είναι σε pdf και μπορείτε να τα κατεβάσετε

 

οτι δημοσιεύεται εδώ αφορά αποκλειστικά τους όρους του προγράμματος για να είναι ενήμεροι οι άνεργοι.  Δεν αφορά το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ιδρύθηκαν πολλές Α.Μ.Κ.Ε και Μ.Κ.Ο το οποίο σίγουρα αξίζει να το εξετάσει κανείς για να κατανοήσει τις μεθοδεύσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια απο το κράτος προκειμένου να προωθήσουν την ενοικιαζόμενη εργασία και την καταστροφή των εργασιακών σχέσεων.  Π.χ: Στο  νόμο 4019/2011 περί Κοινωνικής Οικονομίας και Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας για τον οποίο γίνεται πολύ λόγος τον τελευταίο καιρό, βασίστηκε η ίδρυση πολλών Μ.Κ.Ο.

4 απαντήσεις στο “2.2 Συμβάσεις Εργασίας – Θεσμικό Πλαίσιο”

 1. Ρε παιδιά, τα νέα ΕΣΠΑ δεν είναι με τρεις δόσεις. Αυτό ισχύει μόνο για την επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας. Δε γίνεται να ισχύει αυτό για τις Δημόσιες Προσκλήσεις 4/2013, 5/2013. Και κάθε φορά που ξεκινά ένα πρόγραμμα υπάρχει μεγάλη γραφειοκρατία από τη στιγμή που γίνεται η αναγγελία πρόσληψης, υπογράφεται η σύμβαση και στο πορτοκαλί βιβλίο του ΙΚΑ, για να φτάσουμε στα δελτία παρουσιών που απαιτούν οι Οικονομικές Υπηρεσίες των φορέων σας που αφορούν 5μηνους για να συμπληρώσουν τις Μηνιαίες Συγκεντρωτικές και τις ΑΠΔ. Ως πεντάμηνος έχω ανεβοκατέβει 1000 φορές τις σκάλες του φορέα μου για να τρέξω τα χαρτιά και σήμερα μόνο τα τακτοποιήσαμε ως φορέας. Γιατί πάντα υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες. Τώρα μένει να κάνει αυτό που πρέπει ο ΟΑΕΔ. Αλλά το γνωρίζουν αυτό οι 5μηνοι; Πως πρέπει να οργανωθούν για να φύγουν τα χαρτιά και να παραληφθούν όσο γίνεται συντομότερα; Γιατί έφτασε στα αυτιά μου πως ελάχιστοι φορείς το έχουν καταφέρει από τη δική τους πλευρά και το να λέμε πως απλά φταίει το καθεστώς που βρήκαμε δεν δίνει λύση…

  1. Η πληρωμή αναφέρεται ότι θα γινεται ξεκάθαρα σε 3 δόσεις, συμφωνα με την υπουργική απόφαση που εχουμε ανεβάσει και στην σελίδα εδώ: https://synekox.espivblogs.net/files/2013/10/%CE%A6%CE%95%CE%9A-%CE%9A%CE%9F%CE%99%CE%9D%CE%A9%CE%A6%CE%95%CE%9B%CE%9F%CE%A5%CE%A3-2013.pdf (άρθρο 8.2).

   Για να πληρωθούμε ο φορέας πρέπει να στείλει στον ΟΑΕΔ τα παρουσιολόγια και την υπόλοιπη χαρτούρα που αναφέρεται στο άρθρο 9. Οι φορείς από τη στιγμή που εκμεταλλεύονται την εργασία ανεργων για να καλύψουν τα κενά από τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, δεν δικαιούνται να γκρινιάζουν για γραφειοκρατικό φόρτο εργασίας.

   Εμείς ως συνέλευση επιμένουμε ότι από την πλευρά μας, πέρα από την πίεση στους φορείς για να ολοκληρωθεί πιο γρηγορά η διαδικασία καταβολής των δεδουλευμένων, οφειλουμε να προτάξουμε τις αναγκες μας για μηνιαίο μισθό για να μπορούμε να δουλέψουμε, κάτι που περνάει αναγκαστικά μέσα σπό την συνολική πάλη για την καταργηση της συγκεκριμένης μορφής εργασιακής εκμετάλλευσης των ανεργων.

 2. Εμείς πάντως ήδη πληρωθήκαμε το Δεκέμβριο και ετοιμαζόμαστε για τον Ιανουάριο.

  Και ανέφερα τη χαρτούρα. Το 90% πέρασε από τα δικά μου χέρια και απλά πάλευα να προχωρήσουν παρακάτω. Συμφωνώ πως αυτό που κάνω δεν αναλογεί σε έκτακτο υπάλληλο και κάποιοι θα δυσφορήσουν επειδή περιμένουν υποδομές.

  Αλλά οι Δημόσιες Προσκλήσεις 4/2013 και 5/2013 τουλάχιστον δεν είναι με δόσεις. Αυτό είναι σίγουρο, γιατί μιλάω με 75 άτομα προσωπικό.

  Και δεν ισχύει αυτό. Παράδειγμα η Δημόσια Πρόσκληση 5/2013. Το ΦΕΚ είναι γενικόλογο και δόσεις θεωρούνται και η μηνιαίες.

  Γιατί η επιταγή εισόδου αλλιώς δεν θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στο ΦΕΚ.
  Δες αν θες τη Δημόσια Πρόσκληση που εξειδικεύει την κάθε περίπτωση π.χ. την 5/2013:

  http://www.oaed.gr/images/NEA-ANAKOINWSEIS/APASHOLISI/dhmosiaprosklhsikoinwfwle2.pdf

  Αλλά ας δεχτώ πως υπάρχουν “δόσεις”. Περιμένετε πατριωτισμό για δικά σας χρήματα από τακτικούς υπάλληλους που τους πληρώνει άλλη αρχή, εξ ορισμού;

  Είστε σε θέση να παίξετε ρόλο ή “να πάρουν την ευθύνη οι προϊστάμενοι”; Αν το δεύτερο τότε καληνύχτα…

  Συμφωνώ πως δεν είμαστε όλοι σε θέση να διαπραγματευόμαστε το ίδιο εύκολα. Το έχω νοιώσει στο πετσί μου. Αλλά δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να προσπαθήσει κανείς.

  1. Συνάδελφε σου ζητάω συγγνώμη εκ μέρους της συνέλευσης έχεις δίκιο, στο ΦΕΚ αναφέρεται ότι γίνεται σε 3 δοσεις οι πληρωμές από το ΕΚΤ προς τον ΟΑΕΔ, με βαση τις οποίες γίνονται οι πληρωμές προς εμάς, μετα την συμπλήρωση των μηνιαίων παρουσιολογίων. Οπότε, αφού οι πρώτες δυο δόσεις αντιστοιχούν σε 2 μισθούς η κάθε μια και η τελευταία δόση σε έναν μισθό, αν έχουν γίνει εγκαίρως όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες είναι δυνατή η καταβολή του μισθού ανα μήνα, κρατώντας μια επιφύλαξη για την τελευταία δόση/μισθό, όπου χρειάζεται η πιστοποίηση ολοκλήρωσης του φυσικού αντικειμένου της πράξης (μένει να δουμε πόσο παίρνει αυτή η διαδικασία χρονικά).

   Όπως και να έχει όμως, τιποτα δεν μας διασφαλίζει ρητά θεσμικά για την πληρωμή μας ανά μήνα, πέρα από τη συλλογική διεκδίκηση του δίκιου μας ως εργαζόμενοι.

   Κατά τ’ άλλα να υπενθυμίσω ότι ούτε εργατολόγοι είμαστε, ούτε κάποιο θεσμικά κατοχυρωμένο σωματείο για να πάρουμε κάποιον ρόλο ειδικού ή εργατοπατέρα. Μια συνέλευση βάσης “ωφελούμενων”, δηλαδή εκμεταλλευόμενων είμαστε, που αφιερώνουμε ένα κομμάτι του “ελεύθερου” χρόνου μας στην συζήτηση για αυτά που βιώνουμε, στην έκφραση συναδελφικής αλληλεγγύης και στην οργάνωση συλλογικών δράσεων ενάντια στα κοινωφελή προγράμματα.

   Και περιμένουμε κι άλλους συναδέλφους να ενισχύσουν την ανοιχτή μας συνέλευση, αντι να απευθυνονται σε εμάς μόνο για συμβουλές.

   Γ. από συνέλευση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

blog ενημέρωσης για τα προγράμματα της ενοικιαζόμενης κοινωφελούς εργασίας και των προγραμμάτων ΟΑΕΔ/ ΕΣΠΑ