Μετά από προκήρυξη του ΟΑΕΔ 19 έως 27 Δεκεμβρίου μέσω προγραμμάτων 5μήνης κοινωφελούς χαρακτήρα, σε φορείς για 4.413 θέσεις απασχόλησης, αναρτήθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα στης 16 Ιανουαρίου με ρητή αναφορά “καλούνται οι επιλεγέντες για τοποθέτηση άνεργοι να προσέλθουν στις Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ προκειμένου να παραλάβουν συστατικό σημείωμα υπόδειξης και να παρουσιαστούν στους Επιβλέποντες Φορείς”. Aν δε το πράξουν μέχρι τη 24 Ιανουαρίου ακυρώνεται η επιλογή τους.
O ΟΑΕΔ μέχρι κ σήμερα δε δίδει στους 4413 επιλεγέντες άνεργους το συστατικό σημείωμα. Μετά από έντονες διαμαρτυρίες ο ΟΑΕΔ μας ενημέρωσε ότι η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος με επιστολή ΑΠ50-16/1/2014 που υπογραφεί ο κ. Σγουρός αρνείται να προσλάβει τους 1051 ανέργους ισχυριζόμενος ότι δεν έχει παραλάβει τα κομπιούτερ που θα χειρίζονταν οι εργαζόμενοι και ότι η παραλαβή θα ολοκληρωθεί μετά το τέλος Μαρτίου. Με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο απαγορεύονται οι προσλήψεις δύο μήνες πριν από τη διενέργεια των εκλογών μέχρι τις 18 Μαρτίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρώθηκα οι διαδικασίες.
Γιατί ο κ Σγουρός ακυρώνει τις προσλήψεις; μήπως γιατί δε συμμετείχε στην επιλογή; Η μήπως αν οι προσλήψεις είχαν γίνει τον Ιανουάριο και είναι πεντάμηνες θα έπρεπε να απολυθούν μέσα στο Μάιο το μήνα των εκλογών; Γιατί ο ΟΑΕΔ δεν δίδει το συστατικό σημείωμα στους 3.362 που έχουν επιλεγεί για άλλους φορείς του δημοσίου εκτός περιφερειών;
Δημοσθένης Εφραιμίδης
Συνάδελφε, έμαθα σχετικά με το θέμα κάποιες αντιδράσεις και ακόμη τα πράγματα είναι συγκεχυμένα.
Υπάρχει θέμα παγώματος των προσλήψεων λόγω εκλογών σε Δήμους και Περιφέρειες αλλά υπάρχει και κάτι άλλο που είναι πιο σοβαρό.
Κάποιοι φορείς, καιρό τώρα παραπονιούνται με το δίκιο τους πως το αδρανές αρχείο έχει γιγαντωθεί στα υπόγεια. Και φυσικά δε γίνεται να έχεις Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση όπως λένε από τη μία και από την άλλη να ψάχνεσαι σε αδρανές αρχείο που αφορά την περασμένη 10ετία. Σαφέστατα η ψηφιοποιήση έπρεπε να έχει γίνει χρόνια. Όμως θα γνωρίζεις πολύ καλά πως ο νεωτερισμός πάει στα ενδύματα και όχι στο Δημόσιο. Οπότε εμείς οι 5μηνοι είμαστε μια καλή λύση για να γίνει η εκκίνηση της διαδικασίας.
Θεσμικά όμως δεν μπορείς να απασχολείς κάποιους με ειδικότητα την Ψηφιοποίηση Εγγράφου όταν δεν έχεις αντίστοιχο τμήμα. Άρα πρέπει να οριστεί το τμήμα όπως και να οριστεί υπεύθυνος. Και φυσικά να υπάρχει ο εξοπλισμός.
Στο θέμα του πόσο φταίει ο ΟΑΕΔ; Δεν μπορώ να ξέρω τόσα πολλά. Ένας “αφελής ωφελούμενος” είμαι στο κάτω-κάτω και εγώ. Αλλά παρ’όλα αυτά ας κάνω μια παρένθεση για το θέμα του πως φτάνεις εκεί, “διαπιστευμένος” να ψηφιοποιήσεις:
Ο ΟΑΕΔ για μένα έχει κάνει λάθος σε ένα άλλο πράγμα. Τα δικαιολογητικά στην αποκλειστική ευθύνη των φορέων. Όταν αρκετοί πηγαίνουν στους φορείς νομίζοντας πως έχουν αυτό που προβλέπεται για την απόδειξη γνώσης Η/Υ βάσει του παραρτήματος που αφορά την πρόσκληση, καλώς. Το ξέρουν όμως όλοι; Ο ΟΑΕΔ εκεί τους βάζει να συμπληρώσουν υπεύθυνη δήλωση πως συμμετέχοντας στην πρόσκληση αυτή όντως έχουν, τα πιστοποιημένα για το δημόσιο, δικαιολογητικά; Γιατί αν το έκανε όντως για την πρόσκληση 5/2013 που αφορούσε τους 27.000, δεν θα υπέγραφε κανένας ωφελούμενος αν δεν διαπίστωνε πριν φτάσει στο φορέα, πως πιστοποιείται η γνώση που έχει. Ενώ τώρα παίζουμε μπαλάκι την κατάσταση και ότι γίνει. Επειδή δεν υπάρχει χρόνος, δεν ξέρουμε αλλιώς. δεν ξέρω και λοιπά. Σαφέστατα δε σημαίνει πως ο ΟΑΕΔ έχει κακές προθέσεις απλά το θεσμικό πλαίσιο ταλαιπωρεί τους ωφελούμενους και τελικά τους αφήνει άνεργους και τυπικά.
Και τι συμβαίνει; Ότι δηλώσεις “είσαι” αλλά μετά ο φορέας σε κόβει και μένεις εκτός. Και αν προσθέσουμε και τις πιθανές αλλαγές πινάκων σε κάποιες προσκλήσεις, πάει τελείως, στραβώνει το κλήμα, για τα καλά…
Αν η υπεύθυνη δήλωση στον ΟΑΕΔ πριν σου δώσουν τέτοιο συστατικό ειδικότητας ακούγεται πολύ αυστηρή, τότε ας πάρει την ευθύνη για την περίπτωση των ειδικών μορφωτικών προσόντων ο Οργανισμός και ο φορέας υποδοχής ας ασχοληθεί με την ευθύνη των υπόλοιπων τυπικών προσόντων.
Έχουμε σκεφτεί πόσοι κόπηκαν γιατί δεν είχαν πιστοποίηση που έπρεπε να έχουν και ο ΟΑΕΔ απλά έδινε έστω και άθελα του ευκαιρίες χωρίς να μπορεί ο ωφελούμενος να τις εκμεταλλευτεί στην πράξη; Πόσοι δεν είχαν ECDL ή πιστοποίηση Οργανισμού Επαγγελματικής Κατάρτισης την ώρα της αίτησης στο φορέα και κόπηκαν άσκοπα; Θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στους ΥΕ Γενικών Καθηκόντων αντί να μείνουν τελείως εκτός.
Κλείνει η παρένθεση και συνεχίζω:
Όταν δεν έχεις παραλάβει ως φορέας τα μηχανήματα (και αυτά είναι σαρωτές και όχι κομπιούτερ μόνο) για να κάνεις ψηφιοποίηση, θεωρητικά μπορείς να αρνηθείς προσλήψεις. Όμως δεν τις εκκίνησες, εσύ ως φορέας αυτές τις προσλήψεις. Ο ΟΑΕΔ τις εκκίνησε ως διαδικασίες. Είναι σαν να λέμε πως με προσλαμβάνει κάποιος στον ιδιωτικό τομέα και μου λέει “περίμενε στην πλατεία για λίγες μέρες, θα βρω μαγαζί γωνία για να στήσω την επιχείρηση”.
Δε στέκει. Θεωρώ πως ειδικά αυτή η πρόσκληση η 6/2013 για την Ψηφιοποίηση Εγγράφου μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα, γιατί όλοι οι φορείς γνωρίζουν πως τα περιθώρια φυσικής αποθήκευσης αδρανούς αρχείου λιγοστεύουν. Τι θα πρέπει να κάνουν οι υπηρεσίες σε λίγα χρόνια; Να καταστρέφουν δημόσια έγγραφα που δεν θα χουν που να τα βάλουν και ο πολίτης του μέλλοντος να είναι ακάλυπτος αν κάτι του ζητηθεί από μια υπηρεσία;
Όχι βέβαια. Και αν κρίνουμε από το ότι και σε νοσοκομεία μπορεί να υπάρχουν ιατρικά μηχανήματα αλλά δεν υπάρχει προσωπικό να τα χειριστεί, ειδικά στην Ελλάδα που γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά “πως πρώτη προτεραιότητα είναι το ανθρώπινο δυναμικό σε όλους τους τομείς και τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής”.
Αν τώρα δεν ακούσατε το θόρυβο που έκανε ο σαρκασμός μου θα πρέπει να δαγκώσω την οθόνη μπροστά σε όλους.
Οπότε για ξεκίνημα, κατά τη γνώμη μου, ΜΠΟΡΟΥΜΕ να δεχτούμε πως προσλαμβάνονται οι ωφελούμενοι, και ας έρθουν σε 10 μέρες τα μηχανήματα.
Εξάλλου η διαλογή του υλικού για ψηφιοποίηση δεν είναι απλή υπόθεση. Δεν μπορείς να πεις περιμένω σκάνερ πρώτα και μετά θα ψάξω να βρω τι θα σκανάρω. Αυτό λέει η κοινή λογική. Άλλο αν δεν την ακούμε πάντα.
Ακόμη ουσιαστικά νεότερα για το θέμα αυτό που “καίει” κόσμο που είναι επιτυχόντες δεν έχει λυθεί. Και με τη λέξη “ουσιαστικό”, αναφέρομαι στο να υπάρχει έγγραφο γιατί τα λόγια δεν αρκούν.
Υπάρχει ένα ενδεχόμενο να μην προχωρήσουν οι προσλήψεις της πρόσκλησης 6/2013 με τη γνωστή λογική του “ως φορείς δεν είμαστε έτοιμοι ακόμη”.
Από αυτά που μπορώ να καταλάβω χρησιμοποιώντας κάθε είδους λογική, οι προσλήψεις θα μετατεθούν ανάλογα με το χρονοδιάγραμμα του κάθε φορέα στο διάστημα από Μάρτιο εώς Αύγουστο.
Τι μπορεί να σημαίνει αυτό;
Ειλικρινά αυτή τη στιγμή δεν ξέρω.
Αλλά ας υποθέσουμε πως ένας φορέας μέσα σε αυτό το διάστημα, ας πούμε τον Απρίλιο, δηλώσει έτοιμος. Τι γίνεται με τα συστατικά σημειώματα , τα οποία εντός των αιτήσεων εκπνέουν αν όχι στις 20 Φεβρουαρίου, το πολύ στο τέλος του μήνα που τελειώνει το περιθώριο των 15 ημερών για τον όποιο φορέα να προσλάβει τους ωφελούμενους. Και αυτό το λέω βασιζόμενος σε πραγματικά στοιχεία αιτήσεων.
Σημειωτέον, αν στην πρόσκληση 6/2013 η ειδικότητα δεν είναι Ψηφιοποίηση Εγγράφου αλλά Πληροφορικής, η πρόσληψη δεν βρίσκει κόλλημα. Αυτό βέβαια αφορά ελάχιστους ωφελούμενους αναλογικά, μπορεί να είναι ένας ή δύο στους δέκα.
Αυτό προφανώς γίνεται γιατί κάποιοι θέλησαν το αυτονόητο (σάρωση σημαντικών εγγράφων, νέων και παλαιοτέρων) αλλά στο κομμάτι του σχεδιασμού και της υλοποίησης έμεινε μόνο η θέληση.
Το θέμα με το ασυμβίβαστο των εκλογών και των πάσης φύσεως προσλήψεων στο Δημόσιο παραμένει αν όχι πια σκόπελος, τότε ύφαλος σίγουρα για την ώρα.
Θα υπάρξει κατ’ εξαίρεση διάταξη; Και πότε θα προλάβει να επικυρωθεί; Σε λίγα 24ωρα που σιγά-σιγ’ά τελειώνουν τα 15νθήμερα περιθώρια;
Και είναι ακόμη χειρότερα, όσο δεν υπάρχει η σαφήνεια ενός εγγράφου που πάνω απ’ όλα δεν θα μπλέξει τους φορείς υποδοχής σε περιπέτειες, διότι σε τέτοιες περιπτώσεις, η διαφορά δυναμικού ανάμεσα σε οργανωτή – φορέα και φορέα υποδοχής είναι αυτή που ορίζει τους κανόνες του παιχνιδιού. Και άντε μετά να βρει το δίκιο του ο “ωφελούμενος”. Κυριολεκτικά, παρ’ότι εντός εισαγωγικών, που την είδε την “ωφέλεια” ο χριστιανός αν συμβεί αυτό;
Μένει να δούμε πως ακριβώς θα ολοκληρωθούν οι προσλήψεις ακόμη και αν η πρώτη μέρα υπηρεσίας των ωφελούμενων οριστεί σε 30 μέρες ή περισσότερο καιρό.
Σε κάθε περίπτωση ας μην πανικοβάλλονται οι ωφελούμενοι γιατί η συγκυρία των εκλογών ως “αναγκαίο κακό” περισσότερο τους ωφελεί, παρά τους βλάπτει όσο αφορά, το κομμάτι της διαχείρισης της εικόνας όλων, προς τα έξω.
Δυστυχώς υπάρχουν νεότερα και δεν είναι και τόσο καλά.
Χωρίς να μπορεί να βρεθεί αυτή τη στιγμή ο ξεκάθαρα υπεύθυνος φορέας, η πρόσκληση των 4.413 που βαφτίστηκε με ΑΔΑ ως 7/2013 ενώ 6/2013 είναι αυτή που αφορά τους 7.00ο περίπου σε άλλο πρόγραμμα, μοιάζει να θέλουν να παγώσει για τουλάχιστον μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
Υπάρχουν έγγραφα επί εγγράφων που συνοψίζουν την ιστορία ως εξής:
“Τα ΚΠΑ έπρεπε να μη δίνουν συστατικά μέχρι τέλος Φεβρουαρίου σε κανέναν από τους 4.413. Αυτό όμως δεν έγινε και τώρα οι φορείς υποδοχής φαίνεται λες και αρνούνται τις προσλήψεις.”
Και ξέρετε τώρα πως αυτό λύνεται μόνο με άλλα έγγραφα, υπομονή και άλλα έγγραφα.
Ακόμη βέβαια δεν μπορώ να εκτιμήσω τι μπορεί να είναι υγιής αντίδραση όποιου αρμόδιου υπαλλήλου που θα πρέπει να δώσει λύση.
Τι θα πει στον ωφελούμενο;
Πιθανότατα όμως τα συστατικά να γυρίσουν πίσω και να “παγώσουν” οι αιτήσεις.
Αν δείτε μια ανακοίνωση με κόκκινα γραμματάκια που λέει “ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ Η ΕΚΔΟΣΗ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟΥ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΛΕΓΕΝΤΑ , Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΠΟΥ ΈΧΕΙ ΤΕΘΕΙ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΩΝ ΛΟΓΩΝ ΑΥΤΩΝ.” στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ που αφορά το πρόγραμμα… Μμμμ…
Αυτό αφήνει ένα παράθυρο δράσης που κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να είναι το εξής;
1.Επιστροφή των επίμαχων συστατικών πίσω στα ΚΠΑ υπηρεσιακώς από τους φορείς υποδοχής. ΑΜΕΣΟΤΑΤΑ!
2. Ενημέρωση των ωφελούμενων από το φορέα υποδοχής πως το συστατικό “ανακλήθηκε”, “αναβλήθηκε”, όπως θέλετε το λέτε και υπόδειξη σε αυτούς να προσέλθουν στον οικείο ΟΑΕΔ τότε που θα είναι έτοιμο το νέο συστατικό. Ο ΟΑΕΔ ας τους καλέσει ΟΤΑΝ πρέπει και χωρίς ΑΝ.
3. Πάγωμα της αίτησης και χρήση της οδηγίας στα κόκκινα γράμματα όπου το σωστό συστατικό “δεν είναι” στην αίτηση “ακόμη”. Και χωρίς υπαιτιότητα του ωφελούμενου, άρα οι 15 μέρες μετράνε μόνο όταν το “σωστό συστατικό” εμφανιστεί με συμπληρωματική αίτηση στο φορέα από τον ωφελούμενο.
Αυτή η μέθοδος λύνει το αδιέξοδο. Τη θέλουμε όμως ή μήπως βρούμε πως παραβιάζεται κάτι στη νομοθεσία; Θα δούμε…