Αμκε “Αντίρροπον” και ένα εργατικό ατύχημα

getFile-427Ο περίφημος «τρίτος τομέας» της κοινωνικής οικονομίας δεν είναι στρωμένος με αφιλοκερδή κίνητρα, αλλά με απλήρωτη εργασία, σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα μέσα από ανθρωπιστές εργολάβους που εισπράττουν το 5% προμήθεια από τον μισθό κάθε «ωφελούμενου» και εκμετάλλευση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που υποτίθεται ενδυναμώνουν.

Τα πεντάμηνα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα (ΚΟΧ) για ανέργους, που υλοποιούν δήμοι, νοσοκομεία, περιφέρειες σε συνεργασία με ΜΚΟ αλλά και την ίδια τη ΓΣΕΕ έχουν βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο. Πολύμηνες καθυστερήσεις ή και αθέτηση πληρωμών, πελατειακές διαδικασίες πρόσληψης, κάλυψη πάγιων αναγκών με φθηνό ανακυκλώσιμο δυναμικό χωρίς εργασιακά δικαιώματα είναι οι συνηθέστερες αιτίες διαμαρτυρίας.

Στην περίπτωση της ΑμΚΕ (Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία) «Αντίρροπον», που εξειδικεύεται σε προγράμματα ένταξης για Ρομά, υπάρχει μία επιπλέον αιτία διαμαρτυρίας: Εκτός από τους δεκάδες απλήρωτους εργαζόμενους σε πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Αττικής, υπήρξε η προσπάθεια συγκάλυψης εργατικού ατυχήματος.

Πριν από ένα μήνα ο 51άχρονος Σπύρος Σεμιτέκολος υπέστη πολλαπλά κατάγματα και κακώσεις, καθώς εργαζόταν στο Κέντρο Διαλογής και Ανακύκλωσης Υλικών στον Δήμο Ελευσίνας, όταν ένα φορτωτικό όχημα του πλάκωσε και τα δύο πόδια. Εκτοτε παραμένει απλήρωτος και χωρίς αποζημίωση. Την επόμενη ημέρα του ατυχήματος τον επισκέφθηκαν ο δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς και ο ιδρυτής της «Αντίρροπον» Σωτήρης Νικολάου.

«Ο δήμαρχος μού είπε να μη δηλώσω το ατύχημα ως εργατικό. Ομως εγώ το δήλωσα», καταγγέλλει ο ίδιος στην «Εφ.Συν.» «Είμαι απλήρωτος πριν το Πάσχα, έχουμε πέντε παιδιά, έχουμε ψοφήσει στην πείνα. Η σύζυγός μου που δούλευε σε πρόγραμμα του Δήμου Ελευσίνας ούτε αυτή έχει πληρωθεί». «Τα παιδιά μας τρέμουν απ’ την πείνα», μας λέει η σύζυγός του, Παρασκευή Σπυροπούλου. «Ο μεγαλύτερος είναι 17 και η μικρότερη 6. Εχουν σταματήσει το σχολείο λόγω οικονομικών προβλημάτων. Δεν μπορώ ούτε τη μικρή να πάω νηπιαγωγείο χωρίς φαγητό. Περιμένουμε να πληρωθούμε -400 ευρώ ο άντρας μου και 200 που χρωστάνε σε μένα- να ψωνίσουμε κάτι να φάμε. Ο Νικολόπουλος μας κλείνει τα τηλέφωνα κατάμουτρα. Στον Δήμο Ελευσίνας που είμαι απλήρωτη, από πρόγραμμα του “Κέντρου Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού”, μας λένε ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα».

Διαμαρτυρίες 30 εργαζόμενων 

Χθες το πρωί περίπου 30 απλήρωτοι εργαζόμενοι της ΑμΚΕ Αντίρροπον στη δυτική Ατττική πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στον Δήμο Ελευσίνας και κατόπιν στην αντιπεριφέρεια. «Ο δήμαρχος Ελευσίνας αρνήθηκε ότι έχει οποιαδήποτε ευθύνη, καθώς τυπικά εργαζόμαστε για την Περιφέρεια Αττικής. Ομως τους εργάτες τους απασχολούσε σε κέντρο του δήμου, εκεί έγινε και το εργατικό ατύχημα», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Παπανικολάου, απλήρωτος από προηγούμενο πρόγραμμα της, «Αντίρροπον». “Εριξε σε μας την ευθύνη, λέγοντας “εθελοντικά πήγατε, γνωρίζατε ότι οι ΜΚΟ δεν πληρώνουν”».

Οι εργαζόμενοι επιδίωξαν συνάντηση με την αντιπεριφερειάρχη, κ. Δήμου, η οποία απουσίαζε. «Μας υποσχέθηκαν προφορικά ότι θα γίνει μια συνάντηση μαζί και με την “Αντίρροπον” την επόμενη εβδομάδα, όμως εμείς δεν εφησυχάζουμε καισχεδιάζουμε πάλι διαμαρτυρία την άλλη Παρασκευή», λέει ο Δημήτρης. «Δυστυχώς οι εργαζόμενοι στα προγράμματα των ΜΚΟ είμαστε διασκορπισμένοι και απομονωμένοι. Παλεύουμε όμως να οργανωθούμε, με άλλους συναδέλφους μας. Εκτός από τα δεδουλευμένα, η περιφέρεια οφείλει να παραδεχθεί ότι όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι καλύπτουν μόνιμες ανάγκες και να τους προσλάβει αντί να τους ανακυκλώνει μέσα από δουλεμπορικές εταιρείες, με μισθούς πείνας, χωρίς καν συντάξιμα ένσημα».

http://www.efsyn.gr/?p=51062

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *