2.1 Δικαιώματα Εργαζομένων

πενταμηναΚαι τελικά τι δικαιούμαστε; πολύ καλή ερώτηση…

Σύμφωνα με το υπ’ αριθ. 2954/77 28-1-2013 έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας (Διαβάστε  ολόκληρο το έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας)  οι συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας θεωρούνται ειδικού σκοπού…»Υποχρέωση του φορέα όσον αφορά την εκτέλεση και εφαρμογή των παραπάνω προγραμμάτων αποτελεί η διασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας στον τόπο παροχής εργασίας ενώ δεν υποχρεούται να καταβάλει οποιαδήποτε άλλη παροχή στα απασχολούμενα πρόσωπα πέραν αυτής που ρητά καθορίζεται στην παρ. Α περ. 1 του άρθρου 89 του ν. 3996/2011 (ήτοι 25 € ημερησίως και όχι μεγαλύτερη από 625 € μηνιαίως)»…..και «Η πληρωμή προς τους δικαιούχους γίνεται από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας,  σε τρείς δόσεις και η καταβολή του ποσού που προβλέπει το πρόγραμμα χορηγείται στον απασχολούμενο μόνο εφόσον πιστωθούν στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου τα ανάλογα κονδύλια από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας».

Μας έχουν δηλαδή καταργήσει οποιοδήποτε θεσμικό μέσο προστασίας που γνωρίζαμε ως «εργατικό δίκαιο»,  δε θεωρούμαστε εργαζόμενοι για τις Επιθεωρήσεις εργασίας και ότι από τη στιγμή που αναγκαζόμαστε (λόγω του 30% ανεργίας κι όχι από «ελεύθερη επιλογή») να υπογράψουμε αυτές τις συμβάσεις λίγα δικαιώματα μπορούμε να διεκδικήσουμε σε επίπεδο θεσμικό ή δικαστικών αγώνων.

Συνεπώς δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να αγωνιστούμε ως ανακυκλώσιμοι άνεργοι και «γυμνοί» εργαζόμενοι συνολικά ενάντια σε αυτά τα προγράμματα, μέσα κι έξω από αυτά, απαιτώντας αξιοπρεπή επιδόματα για ανέργους, όπως και την προώθηση πολιτικών που θα προωθούν την εργασία με δικαιώματα και όχι την ανακύκλωση της φτώχειας μας.

ΥΓ: Προσοχή! Σε διάφορες ερωτήσεις συναδέλφων που απαντήσαμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα όταν πρωτοξεκίναγαν τα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας», (ότι οι συμβάσεις δηλαδή είναι εξαρτημένης εργασίας και δικαιούμαστε ότι προκύπτει από αυτή την συνθήκη), αφορούσε το αρχικό διάστημα  που το καθεστώς ήταν ακόμα απροσδιόριστο. Για ότι απορία υπάρχει σας παραπέμπουμε στην αρχική εισαγωγή της σελίδας αυτής.

63 Σχόλια

 1. ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΤΣΙΩΤΗ
  ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΤΣΙΩΤΗ · Νοέμβριος 9, 2012 at 22:14:51 · →

  Στο δημο σαλαμινας μας υποχρεωνουν να δουλευουμε και σαββατο η κυριακη.

  6 ημερες.με εκβιαζουν οτι αν δε δεχτω θα απολυθω.

  δεχτηκα να μπω στα αποριμματοφορα αν και ανεμβολιαστη ,και χωρις βαρεα ενσημα ,λιγω κοινωφελους,γιατι μου ηπαν ειμαι υποχρεωμενη,αλλα δεν εχω χρηματα να μετακινουμε 6 μερες στη δουλεια,μαλιστα την 6 μερα με στελνουν με δικο μου μεσο σε δυσπροσιτο μερος του νησιου να καθαρισω μια λαικη.

  να παρω λεει ταξι αν δεν εχω μηχανακι

  την αργια λεει των χριστουγενων θα τη δουλεψω μια μερα επιπλεον στο προγραμμα οπως και καθε αλλη αργια τυχει.
  προχθες που απεργουσαν μου απαγορeυσαν οι μονιμοι να υπογραψω παροτι πηγα στη δουλεια

  σας παρακαλω.απαντηστε μου.ειμαι σε απελπισια.

 2. Μάρθα
  Μάρθα · Νοέμβριος 28, 2012 at 03:39:01 · →

  Γεια χαρά

  Τα ίδια ακριβώς συμβαίνουν και στην Κρήτη. Ενώ η σύμβαση εργασίας -που σημειωτέον υπογράφηκε χωρίς να μας επιτραπεί να την διαβάσουμε- αναφέρει ότι το ημερομίσθιο είναι 25 ευρώ και δεν μπορεί το σύνολο των μηνιαίων ημερομισθίων να ξεπερνά τα 625 ευρώ, κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων των εργαζομένων μας ανακοινώθηκε ότι τελικά το ποσό των 625 ευρώ αφορά όσους δουλεύουν και το Σάββατο. Ωστόσο τα περισσότερα προγράμματα που τρέχουν εδώ είναι σε φορείς που δουλεύουν 5θήμερο. Συνεπώς οι εργαζόμενοι και να ήθελαν, δεν θα μπορούσαν να δουλέψουν εφόσον η υπηρεσία δεν λειτουργεί το Σάββατο. Ολο αυτό όπως καταλαβαίνει κανείς αφορά και τα ένσημα.

  Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι ότι το ποσό από το ΕΣΠΑ έχει εκταμιευθεί ή θα εκταμιευθεί στο μέλλον για το μηνιάτικο των 625 ευρώ ανά εργαζόμενο. Όμως αυτοί θα πληρώσουν στους περισσότερους εργαζόμενους από 550-575 ευρώ, που προκύπτει από την 5θήμερη εργασία (22χ25=550 ή 23χ25=575, ανάλογα με τον μήνα). Και η εύλογη απάντηση: Η διαφορά αυτή θα μπει απολύτως παράνομα στις τσέπες της ΜΚΟ!

  Ένα άλλο θέμα που προκύπτει στην Κρήτη, είναι ότι για να υπογράψει ο κόσμος τις συμβάσεις τον υποχρέωσαν να πληρώσει 10 ευρώ το άτομο για να του δώσουν μια καρτέλα που θα φοράει υποτίθεται στην εργασία του. Σε όσους από εμάς διαμαρτυρηθήκαμε μας απάντησαν: Οκ. αφήστε τη σύμβαση εδώ και φύγετε!!! Οι αποδείξεις δε που έδωσαν ήταν αθεώρητες!!! Στις 12 /9 όπως οι ίδιοι δηλώνουν 1743 άτομα υπέγραψαν συμβάσεις και έδωσαν 10 ευρώ = 17430 ευρώ μπήκαν στις τσέπες τους!

  Και αυτά είναι ψήγματα μπροστά στις εργασιακές συνθήκες, και στην τρομοκρατία που δέχονται οι εργαζόμενοι γενικά. Σχετικά υπάρχουν δημοσιεύσεις και εδώ https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1439754

  Για την ώρα συγκεντρώνω στοιχεία, τα οποία δεν είμαι σίγουρη ότι γνωρίζω πώς να τα αξιοποιήσω. Ωστόσο θα ήθελα να μου υποδείξετε πού μπορώ να βρω εμπεριστατωμένα αυτό που λέτε πιο πάνω: «Η εργασία σε αυτά τα προγράμματα είναι πενθήμερη για όλους και ισχύει το εργατικό δίκαιο». για να μπορέσω να το χρησιμοποιήσω απέναντι στις απειλές που δεχόμαστε. Η επιτροπή εργαζομένων που πριν λίγο μέρες συστήθηκε δεν λειτουργεί ακόμα απόλυτα.

 3. ΓΙΑΝΝΗΣ Δ
  ΓΙΑΝΝΗΣ Δ · Δεκέμβριος 9, 2012 at 17:42:00 · →

  ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΑΝ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΥΠΟΧΡΕΟΥΣΑΙ ΝΑ ΕΡΓΑΖΕΣΑΙ ΣΕ ΒΑΡΔΙΕΣ ΠΡΩΙ-ΑΠΟΓΕΥΜΑ (6-2,2-10).ΣΩΣΤΟ Η ΟΧΙ?

 4. Ν.Κ
  Ν.Κ · Ιανουάριος 10, 2013 at 19:37:23 · →

  Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν οι εργαζόμενοι στη Κοινωφελή εργασία δικαιούνται άδεια κανονική π.χ. 1 ημέρα και αναρρωτική άδεια. Και μέχρι πόσες μέρες. Ευχαριστώ

 5. vasso
  vasso · Ιανουάριος 29, 2013 at 23:41:05 · →

  γεια σας, θα ηθελα να με ενημερωσετε ή να με παραπεμψετε σε καποιο Link που να δινει περισσοτερες πληροφοριες για το λεγομενο 5% που κατακρατουν οι MKO απο τους μισθους των εργαζομενων.Απο που προκυπτει αυτο το ποσο?γτ η ενημερωση μου σχετικα με τς ΜΚΟ ειναι ελλιπης.Επισης λεγεται οτι η καθυστερηση των δεδουλευμενων οφειλεται στο γεγονος οτι κρατουν τα ποσα σε κλειστους λογαριασμους σε τραπεζες ωστε αυτα να τοκιζονται κατα ποσον αληθευει αυτο?

 6. Christina
  Christina · Φεβρουάριος 26, 2013 at 00:15:18 · →

  Δεν απασχολούμαι στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, είμαι άνεργη, μένω στην Αθήνα, αλλα έχω κάνει αίτηση για να εργαστώ σε ένα απο αυτά. Πήρα σήμερα τηλέφωνο στην δικαιούχο οργάνωση «Νεοι Ορίζοντες φιλίας» για να ρωτήσω πληροφορίες για τα αποτελέσματα που θα βγούν σε λίγο και μου είπαν οτι αν με πάρουν και υπογράψω τη σύμβαση, πέρα απο το ότι δεν ξέρουν πότε θα πληρωθώ, δεν θα μπορώ να φύγω ή να παραιτηθώ αν το θελήσω. Τους ρώτησα τι σημαίνει αυτό και μου είπαν οτι υπάρχουν κυρώσεις αλλά δεν ξέρουν τι ακριβώς. Δεν θα μπορώ να αφήσω κενή θεση που δεν μπορεί να αντικατασταθεί και οτι μπορεί σε περίπτωση παραίτησης να μου ζητηθεί να πληρώσω μισθούς πέντε μηνών! Έχει ακουστεί ή ειπωθεί κατί σχετικά με κυρώσεις στην περίπτωση παραίτησης; Έχω ανάγκη απο δουλειά αλλά τρελάθηκα λίγο με αυτά που άκουσα.

 7. Κώστας-Ερέτρια
  Κώστας-Ερέτρια · Απρίλιος 2, 2013 at 12:53:36 · →

  Γειά σας συνάδελφοι.Εργάζομαι και εγώ σε ένα πρόγραμμα 5μηνης κοινωφελής εργασίας και σύντομα τελειώνει η σύμβαση.Θέλω να ρωτήσω εάν δικαιούμαστε ταμείο ανεργίας και για πόσο.
  Ευχαριστώ προκαταβολικά.
  Καλή συνέχεια.

 8. Δημήτρης
  Δημήτρης · Απρίλιος 28, 2013 at 01:56:42 · →

  Στο πρόγραμμα κοινωφελούς δουλείας που απασχολούμαι μας είπαν ότι το ψευτοκράτος μας έχει τη δυνατότητα να δεσμεύσει την 3η δόση-πληρωμή προς τους εργαζόμενους σε περίπτωση που η ΜΚΟ χρωστάει σε αυτό.Γνωρίζετε αν ισχύει κάτι τέτοιο;Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 9. kwstas
  kwstas · Ιούλιος 29, 2013 at 12:50:25 · →

  Καλησπέρα! Ξεκίνησα κι εγω την 5μηνη συμβαση μου στο προγραμμα κοινωφελους εργασιας στον Νοτιο Τομεα με την Μ.Κ.Ο. ΚΕΑΕΠ η οποία εληξε στις 31 Μαρτιου 2013! Μεχρι και σημερα δεν εχει καταβληθει η τριτη δοση και φοβαμαι μηπως ολοι χασουμε τα λεφτα μας! Τι γινεται σε αυτην την περιπτωση? που μπορουμε να απευθυνθουμε? Αν και εχουμε παρει την Α’ και Β’ δοση,μετα απο αρκετη καθυστερηση βεβαια,αρχιζω να πιστευω οτι θα τα φανε! Εμας δεν μας καλυπτει τιποτα σε αυτην την περιπτωση?δεν μπορουμε να διασφαλισουμε αν και ποτε θα τα παρουμε? εδω και 2 μηνες ψαχνω και δεν μπορω να βρω μια απαντηση! Σας ευχαριστω!

 10. esperanza
  esperanza · Δεκέμβριος 4, 2013 at 18:44:35 · →

  γεια σας με πειραν κ εμενα σημερα για κοινφελεις εργασια για ενα κεντρο δημιουργικης απασχολησης…απλα εχω καποιες ερωτησεις ….δεν εχω υπογραψει ακομα τιποτα …ειμαι 4 μηνων εγκυος και δεν εχω ασφαλεια…ξερετε αν θα εχω ασφαλεια…και επειδη δεν θα προλαβω τους 5 μηνες λογω εγκυμοσυνης…με καλιπτει η ασφαλεια για την γεννα ξερετε να μου πειτε???

 11. Γιάννης
  Γιάννης · Ιανουάριος 20, 2014 at 12:11:05 · →

  Γεια σας συνάδελφοι,
  Θα εργαστώ το επόμενο διάστημα ως ¨ωφελούμενος¨ του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας σε κάποιο ταμείο. Είναι το πιο πρόσφατο πρόγραμμα των πενταμήνων που πρόσφατα βγήκαν τα αποτελέσματα.
  Από όσο κατάλαβα πλέον δεν έχει νόημα να υπογράφουμε με ¨επιφύλαξη¨ μιας και τα προγράμματα αυτά χαρακτηρίζονται ως ειδικού σκοπού. Έτσι δεν είναι;
  Επιπλέον θα ήθελα να μάθω αν θα μπορούσα κάποιες μέρες να λείψω από την εργασία μου και να μην ¨ωφελήσω¨ (αντί του εργαστώ), π.χ. σε ημέρες απεργίας ή με χαρτί γιατρού ή αν χρειάζεται να καταθέσω ως μάρτυρας σε δικαστήριο κλπ. και τι επιπτώσεις θα έχει αυτό, αν γνωρίζετε από την εμπειρία σας;
  Καλό αγώνα!

 12. Γιάννης
  Γιάννης · Ιανουάριος 21, 2014 at 13:44:48 · →

  Συνάδελφε, ευχαριστώ για την άμεση και σαφή απάντηση.
  Θα συναντηθούμε στους αγώνες.

 13. Μάρθα
  Μάρθα · Ιανουάριος 27, 2014 at 23:52:32 · →

  Καλησπέρα! Είμαι κι εγώ ωφελούμενη στο καινούριο 5μηνο πρόγραμμα και ήθελα να ρωτήσω εάν γνωρίζετε κάτι σχετικά με την άδεια μητρότητας, μιας η ημερομηνία τοκετού θα είναι μέσα στο διάστημα εργασίας μου. Απ’ ότι γνωρίζω εκ του νόμου απαγορεύεται η εγκυμονούσα να εργάζεται 8 εβδομάδες πριν την πιθανή ημερομηνία τοκετού. Άρα στην περίπτωσή μου, θα πρέπει να υποβάλω οικειοθελή αποχώρηση;;; Ή μπορώ να συνεχίσω να εργάζομαι όσο αντέχω;;;Είναι δυνατόν να μην έχουν μεριμνήσει για τέτοιες περιπτώσεις;

 14. Α.Σ
  Α.Σ · Ιανουάριος 28, 2014 at 10:46:10 · →

  Γειά σας συνάδελφοι,
  ειμαστε στα τελευταια κοιν.προγραμμ. στο δημο καλαμαριας,και «ωφελούμαστε» ως ΠΕ,όντως έχουμε υπογράψει μόνο μια αναληψη υπηρεσίας(και όχι σύμβαση εργασίας),την οποία ακόμα δεν εχουμε στα χέρια μας,μας είπαν οτι δεν δικαιούμαστε αδεια ουτε αναρρωτική κτλ.οι ερωτησεις μου είναι: -είναι νόμιμο αυτό το οκτάωρο 7:30-3:30 για 19,60 τη μέρα? -οι εξουσίες και οι αρμοδιότητες των προισταμένων πάνω μας μεχρι που φτάνουν(τυπικα δεν ειναι εργοδότες μας) -γνωρίζετε αν υπάρχει αντιστοιχη συνελευση στη θεσ/κη?-υπάρχει περίπτωση να ειναι τα 490 μεικτά,όπως αναφέρουν οι γιαννιώτες?-τα ενσημα μας ειναι συνταξιμα?
  ευχαριστώ προκαταβολικα

 15. κύριος ντεζάκ
  κύριος ντεζάκ · Φεβρουάριος 1, 2014 at 16:28:56 · →

  Μάρθα,

  η άδεια μητρότητας, όπως και κάθε άλλη παροχή, περιλαμβάνονται μέσα στο πακέτο των δικαιωμάτων που κόβονται στο σκλαβοπάζαρο της κοινωφελούς (χωρίς να ορίζεται ρητά τι μένει πχ. αν πέσω και σπάσω το πόδι με ευθύνη του εργοδότη κλπ.). Επειδή το πεδίο ήταν κάπως γκρίζο και συνάδελφοι/ισσες τύχαιναν διαφορετικής αντιμετώπισης (όσο αφορά άδειες, συμμετοχή σε απεργία,…) -άτυπα- ως τώρα, καλό θα ήταν να σκεφτείς τα δεδομένα και επίσης να ρωτήσεις το φορέα για το θέμα πριν σου διακοπεί η κάρτα. Γενικά το μόνο που ορίζεται κάπως σαφώς στο πλαίσιο είναι η λήψη μια στο τόσο του «επιδόματος εργασίας», παλιότερα γνωστού με το όνομα «μισθός».

 16. question
  question · Φεβρουάριος 2, 2014 at 20:58:13 · →

  Καλησπέρα.Ξέρει κανείς,αν κάποιος που είναι σε κοινωφελή,θελήσει ταυτόχρονα να κάνει και μια απογευματινή δουλειά,αν του επιτρέπεται?Και επίσης,κάποιος που υποθετικά έχει ξεκινήσει το 5 αμηνο και δηλώσει παραίτηση,τι επιπτώσεις θα έχει?Είναι απορία σε πολλά παιδιά που εργάζονται σε αυτά τα προγράμματα,καθώς δεν υπάρχει ενημέρωση σε σχέση με τέτοια θέματα.Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την απάντηση.

 17. ένας
  ένας · Φεβρουάριος 3, 2014 at 19:58:42 · →

  Γεια σας και συγχαρητηρια για τη δουλεια σας.
  Σας γραφω την εμπειρια της γυναικας μου στο προγραμμα κοινωφλους του
  2013. Την πήρανε το μαρτη του 13 στο αιγιο σαν γεωπονο στο δημο αιγιου για
  δηθεν ενα αγροκτημα οπου θα τα προιοντα που θα καλλιεργουνται θα δινονται
  σε απορους και τετοια παραμυθια. Μοιραστηκανε τελικα σε διαφορες υπηρεσιες
  του δημου και εκαναν διαφορες δουλειες, αλλα αυτα τα ξερετε.
  Ο πληρωμη του πρωτου μηνα εγινε τον ιουνη μτεα απο διαμρτυριες κτλ.
  Το θεμα ειναι οτι ενω οι προσληψεις ολων των παιδιων εγιναν με τον κωδικο
  Γεωπονου πηγαινοντας στο ΙΚΑ ειδαμε οτι ειχανε μπει ενσημα ανειδικευτου
  εργατη. Υπευθυνη ιδιωτικη εταιρεια για το προγραμμα ηταν η ΔΗΩ με εδρα
  στην Ομονοια. Σε συζητηση της γυναικας μου με τους υπολοιπους γεωπονους
  του προγραμματος δυστυχως κανενας δεν ενδιαφερθηκε να το κυνηγησει γιατι
  ολοι φοβοντουσαν οτι επειδη τους χρωστουσανε τα λεφτα θα τα χασουνε.
  Αποασισαμε να το τρεξουμε μονοι μας. Παμε πρωτη φορα τον Αυγουστο στο ΙΚΑ
  Ομονοιας οπου υπαγεται η ΔΗΩ και μας λεει μια υπαλληλος ολα καλα καντε μια
  καταγγελια και σε 2 βδομαδες θα χει λυθει το θεμα. Περναει ενας μηνας δε
  γινεται τιποτα. Ξαναπηγαινουμε στο ΙΚΑ, αρχιζουνε τα μα-μου, εχουμε
  προωθησει την καταγγελια στο γραφει ταδε, θελει χρονο κτλ. Ξαναπηγαινω
  αποφασισμενος να βγαλω ακρη και μου λενε οτι η συγκεκριμενη εταιρεια το
  εχει ξανακανει, οτι θα κανουνε ενσταση στην καταγγελια μας που θα
  εκδικαστει σε 1-2 χρονια και μην το
  ψαχνετε αλλο γιατι συνηθως δε γινεται τιποτα. Τους λεω εμεις εχουμε την
  προσληψη που γραφει ΠΕ Γεωπονος, αυτοι χωρις να εχουν τιποτα θα κανουνε ενσταση και θα δικαιωθουνε κιολας; Τελικα το ΙΚΑ ποιανου τα συμφεροντα
  εξυπηρετει, το εργαζομενου ή του εργοδοτη; Θα το ξαναδουμε μου λενε παρτε
  τηλεφωνο αυριο. Παιρνω τηλεφωνο, τα ιδια και μονο οταν τους ειπα και το
  ειχαν καταλαβει κι αυτοι πλεον οτι δεν προκειται να το αφησουμε το θεμα
  κι οτι θα το κυνηγησουμε οσο δεν παει αλλαξε το τροπαρι και την αλλη μερα
  μας παιρνουνε τηλεφωνο
  και μας λενε οτι εγινε παρεξηγηση, δεν υπηρχε δολος στην περιπτωση μας
  απο την πλευρα της εταιρειας και τα ενσημα αλλαξανε.
  Οντως τα ενσημα αλλαξανε, αν και ακομα δεν εχουνε κολληθει οι 2 τελευταιοι μηνες.
  Αυτα λιγο περιληπτικα σε περιπτωση που η εμπειρια μας βοηθησει και καποιον αλλο.

  1. Δημήτρης
   Δημήτρης · Ιούλιος 17, 2014 at 02:59:46 · →

   Επειδή έχω το ίδιο πρόβλημα με τη ΔΗΩ (στην Αθήνα) δεν κατάλαβα τελικά αν τα ένσημά σου άλλαξαν κατόπιν αιτήματος στο ΙΚΑ ή τα άλλαξε η ΔΗΩ επειδή θορυβήθηκε με όσα έκανες.Αν μπορούσες να με ενημερώσεις (π.χ. αν έκανες αίτημα στο ΙΚΑ με ποια δικαιολογητικά τη συνόδεψες) θα το εκτιμούσα πολύ.Σ’ευχαριστώ πολύ

 18. Χριστίνα Ψ
  Χριστίνα Ψ · Φεβρουάριος 3, 2014 at 20:38:14 · →

  Καλησπέρα σας.Πριν 2 εβδομάδες περίπου ξεκίνησα και εγώ να εργάζομαι ως ψυχολόγος σε ειδικό σχολείο.Θα ήθελα να σας ρωτήσω τί γίνεται στην περίπτωση των ατόμων που δουλεύουν σε σχολείο,όπου τουλάχιστον 2 εβδομάδες το Πάσχα το σχολείο θα είναι κλειστό?Τον μήνα αυτό θα πληρωθούμε πολύ λιγότερα?Επίσης, για να υπολογίσουμε το πόσα χρήματα θα πάρουμε,υπολογίζουμε απλά τις μέρες επί το 19.60 ή το πολλαπλασιάζουμε και με το 1.2 που είχα διαβάσει κάπου?Σας ευχαριστώ πολύ.

 19. Νικος
  Νικος · Φεβρουάριος 9, 2014 at 23:37:55 · →

  Καλησπέρα σας.Πριν ένα μήνα ξεκίνησα να εργαζομαι ως ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΗς ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΊΟ.
  Φυσικά είμουν άνεργος 3 χρονια με μηδεν εισόδημα και ζούσα μια τετραμελή
  οικογένεια ως εκ θαύματος.Οι υπεύθυνοι γνωρίζουν πολύ καλά την οικονομική κατάσταση των ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ και παρόλα αυτά ειναι ασυνεπείς ως προς τις πληρωμές με μεγάλες καθυστερήσεις.
  Εδώ και ένα μήνα ζω με δανεικά και ξοδεύω σχεδόν τα μισά χρήματα που θα μου δώσουν σε μετακινήσεις και φαγητό.
  Είμαι ταπί και δεν μπορώ αλλο να ακολουθήσω το πρόγραμμα αν και το θέλω
  για να αποκτήσω εστω κάποια ιατρική καλυψη για μενα και το παιδί μου.
  Αναγκαζομαι να εγκαταλείψω ΤΗΝ ΘΈΣΗ ΜΟΥ.Το αόριστο και γραφειοκρατικό καθεστώς με αναγκάζει να αποχωρήσω.ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥΣ!
  Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΗΝ ΓΥΜΝΙΑ ΤΟΥΣ!

 20. Άρης Καρατζάς
  Άρης Καρατζάς · Φεβρουάριος 13, 2014 at 20:30:58 · →

  Παιδιά δεν τους ενδιαφέρει τίποτε αν το πάτε έτσι. Ποιοι όμως είναι αυτοί; Είναι αυτοί που δεν πληρώνονται από τον ίδιο κοινωνικό έταιρο (βλ. ΟΑΕΔ).Εμείς στο φορέα μου πληρωθήκαμε, γιατί αποφάσισα να δουλεύω και εθελοντικά προωθώντας τα έγγραφα με τρέξιμο, λες και πληρώνομαι για 1500 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα άλλων εποχών. Και αυτό, μόνο και μόνο για να πληρωνόμαστε όσο γίνεται έγκαιρα. Η εξόφληση δηλαδή του κάθε μήνα μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του επόμενου. Ακόμη και στην πιο «απομακρυσμένη» από την Εθνική, ιδιωτική τράπεζα. Αυτό ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ! Σιγά μη βρεθεί εύκολα, τέτοιο κορόιδο σαν και μένα να αναλάβει να τρέχει, μήπως και γίνει κάτι…

 21. fenny
  fenny · Φεβρουάριος 26, 2014 at 17:19:05 · →

  Παιδιά κάνατε καλή δουλειά κ έχω και εγώ ερωτήσεις…Δουλεύω από τις 30/12 σε πεντάμηνο.Η πρόσληψή μου έγινε ΥΕ γενικών καθηκόντων.Εργάζομαι σε γηροκομείο σε τμήμα καθαριότητας μέχρι τώρα δούλευα από δευτέρα μέχρι Παρασκευή..Δούλεψα 2 Σάββατα κατά εξαίρεση μου είπαν, που όμως τα μεροκάματα αυτά χάθηκαν γιατί ξεπέρασα τα 25 του μήνα.Το ρεπό που έπρεπε να πάρω τον Ιανουάριο το πήρα το Φλεβάρη ,αποδεδειγμένο από τον ΟΑΕΔ..Σε ερώτηση του ΟΑΕΔ λέει δεν δουλεύουμε Σάββατο..αυτό ισχύει¨???Έχω στα χέρια μου το εξής έγγραφο¨<ΠΑΡΟΧΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΟΦΕΛΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ..η 1)υποπαράγραφος ΙΔ1 του ν.4152/2013 2)με αριθμ 3.24641/Οικ 3.1574ΚΥΑ 3)με αριθμ πρωτ 106097/16-12-13……… Με υποχρεώνουν τώρα να δουλέψω και απογεύματα δεν έχω θπογράψει σύμβαση ,δεν γνωρίζω τη γράφει…από τον ΟΑΕΔ μου είπαν όχι Σάββατο δεν δουλεύουμε..ειμαι σε απόγνωση,τι πρέπει να κάνω ευχαριστώ που με ακούσατε….

  1. Σχιζοφελής
   Σχιζοφελής · Φεβρουάριος 26, 2014 at 19:52:35 · →

   Καλησπέρα.

   Απ ‘οσο γνωρίζω κι εγώ δεν δουλεύουμε Σάββατα, αν και το έγγραφο του ΟΑΕΔ έκανε λόγο για πενθήμερο 8ωρο, χωρίς να προσδιορίζει τις ημέρες. Αυτό, ωστόσο, που μου κάνει εντύπωση είναι πως σου αναγνωρισαν τα ρεπό τον επόμενο μήνα.
   Πιστεύω πως το πρώτο πράγμα που πρεπει να κανεις είναι να πάρεις στα χέρια σου την αναγγελία πρόσληψης, την οποία οφείλει να σου την δώσει ο φορέας που δουλεύεις, όπου εκεί αναγράφονται ακριβώς οι ημέρες και το ωράριο εργασίας σου.
   Τα περί Σαββάτου και τα απογεύματα μου ακούγονται αυθαίρετα, θα έπρεπε να σε είχαν ενημερώσει εξαρχής, αλλά όπως και να’χει, μέχρι να δεις το χαρτί μην δεχτείς να δουλέψεις πέραν του αρχικού ωραρίου σου. Επικαλέσου ό,τι σου είπαν στον ΟΑΕΔ.

 22. Α.Σ
  Α.Σ · Φεβρουάριος 26, 2014 at 21:17:04 · →

  Συναδέλφισα,fenny παρ οτι δεν είμαι στη συνέλευση, θα ήθελα να πώ πως στην υπηρεσία που είμαι εγώ 5μηνη,οταν ζητήθηκε απο την κοπέλα ΥΕ καθαριοτητας στο ΚΑΠΗ που εργαζόμαστε, να παει Σαββατο για δουλεια, της το αναπληρώσαν με ρεπο μια καθημερινή(η εμμεση εργοδοσια). Εμεις ολοι στην υπηρεσια που δουλευω,κανουμε δευτ-παρασκευη.ας μην αφήσουμε ,εστω κι αυτα τα τελευται που μας μειναν, στα χερια των πιο κομπλεξικων που μπορει να φυτοζωουν στο δημοσιο.κανενα χαμενο μεροκαματο.καλη συνεχεια

 23. fenny
  fenny · Φεβρουάριος 26, 2014 at 22:24:45 · →

  να το προσέχεις αυτό και εμένα μου αναπλήρωσαν το κενό μέρα Δευτέρα αλλά πήγαινε σε άλλο μήνα με αποτέλεσμα χάνω το ένσημο που δεν μπορεί να είναι πάνω από 25 το μήνα..μου το είπε το ΟΑΕΔ….Σ ευχαριστώ!!….

 24. fenny
  fenny · Μάρτιος 2, 2014 at 19:47:33 · →

  Παιδιά ακούστε νέα.Στον εργοδότη μας ο ΟΑΕΔ είναι ξεκάθαρος δεν εργαζόμαστε Σαββατοκύριακο. Οταν το έμαθα και το είπα ορθά κοφτά στον εργοδότη μου ότι το ξέρω και να πάρει τηλέφωνο μπροστά μου το θέμα έλαβε τέλος.Το πρόβλημά μου είναι αν δουλεύουμε απόγευμα.Γιαυτό και ζήτησα την
  σύμβασή μου που φυσικά και δεν υπάρχει.Αντί αυτού μου έδωσαν το χαρτί με την προσληψή μου από τον ΟΑΕΔ.Με μεγάλη έκπληξη είδα οτι είμαι μεν πενθήμερο αλλά ωρες εργασίας 14.00-22.00.Την στιγμή που εγω δεν έχω δουλέψει ποτέ απόγευμα.Και φυσικά υπάρχουν τα προγράμματα που το αποδεικνύουν τα εβδομαδιαία.

 25. Roula
  Roula · Μάρτιος 4, 2014 at 11:36:40 · →

  Καλημέρα,
  απευθύνομαι σε εσάς για ένα πρόβλημα που προέκυψε κατα την απασχολήση μου σε πρόγραμμα Voucher του ΟΑΕΔ.

  Απο τον Οκτώβρη του 2013 παρακολουθώ το πρόγραμμα » Επιταγή Εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους ως 29 ετών «. Ξεκίνησα την πρακτική μου άσκηση ως διοικητική υπάλληλος σε επιχείριση στις 14/11/13 και θεωρητικά αποδεσμεύομαι των καθηκόντων μου στις 19/3/14.

  Ωστόσο , τον Ιανουάριο έγινα δεκτή από ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα πάνω στο αντικειμενό μου (Παιδαγωγικά ). Προσπαθώντας να συνδυάσω και εργασία και σπουδές , καθώς οι απολαβές μου απο το πρόγραμμα θα κάλυπταν τα δίδακτρα , ήρθα σε συνεννόηση με τον εργοδότη . Με τη συνεναισή του αποφασίσαμε να φεύγω Δευτέρα -Τρίτη -Πέμπτη μια ώρα νωρίτερα απο το καθιερωμένο ωράριό μου με τη δέσμευση να καλύψω στο τέλος του προγράμματος αυτές τις ώρες.

  Την Τρίτη 25/2/14 ήρθε έλεγχος απο τον ΟΑΕΔ , είκοσι λεπτά αφότου είχα φύγει και βρήκε την επιχείριση κλειστή . Ειδοποιήθηκα απο το Κέντρο Κατάρτισης για το γεγονός και επικαλέστηκα τη συμφωνία μου με τον εργοδότη.

  Την επόμενη μέρα σε προσωπική επικοινωνία με το Κέντρο Κατάρτισης ενημερώθηκα οτι θα διαγραφώ απο το πρόγραμμα και οτι δε θα πάρω τα δεδουλευμένα μου. Οι ίδιοι δεν μπορούν να με καλύψουν γιατί δηλώνουν άγνοια για το γεγονός οτι έφευγα μια ωρα νωρίτερα ( αν και είχα ζητήσει εξαρχής πρωινό ωράριο για το ενδεχόμενο της επιλογής μου απο το μεταπτυχιακό ) .Ο εργοδότης επίσης , ισχυρίζεται οτι δε θυμόταν τις μέρες που είχαμε συμφωνήσει και καθώς έλειπε κ ο ίδιος κατα τον έλεγχο δε μπορεί να με δικαιολογήσει.

  Τώρα, συνεχίζω κανονικά να πηγαίνω στην εργασία μου , παίρνοντας απουσίες πλέον για τις ώρες που χρειάζεται να βρίσκομαι στη σχολή. Το πόρισμα του ελέγχου όπως με ενημέρωσαν απο το Κέντρο Κατάρτισης ήταν αρνητικό για την επιχείριση , όπου αυτό σημαίνει οτι ίσως διαγραφώ ίσως και όχι….γιατί το τελικό αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί ίσως και 5 μήνες μετά….αφού θα έχω προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες μου.

  Απευθύνθηκα στο συνήγορο του πολίτη, με κατεύθυναν στον ΟΑΕΔ…κανένας δεν σηκώνει το τηλέφωνο…
  Σε ποιον πρεπει να μιλησω και με τι στοιχεια; Υπάρχει περίπτωση να μην αμειφθώ για όλο το διάστημα που έχω δουλέψει;

  1. synekox
   synekox · Μάρτιος 8, 2014 at 17:03:06 · →

   Το θέμα είναι σημαντικό γιατί δεν φτάνει που πρέπει να βιώσουμε όλη αυτη την εργασιακή εκμετάλλευση έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τέτοια δεδομένα. Δεν μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε τί μπορεί να συμβεί με την πληρωμή όμως αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας απασχολεί γενικώς. Δεν γίνεται να είμαστε έρμαια του κάθε ΟΑΕΔ και αφεντικού που με την πρώτη ευκαιρία κάνει οτι δεν θυμάται τί είχατε συζητήσει. Εμείς το συζητήσαμε στη συνέλευση σαν γεγονός. Απο εκει και πέρα αν επιλέξεις με κάποιο τρόπο να τους πιέσεις τότε μπορούμε να το δούμε και μαζί απο κοντά στη συνέλευση.

 26. ροζα
  ροζα · Μάρτιος 15, 2014 at 17:32:03 · →

  Καλησπερα εργαζομαι ως πενταμηνη στα κοινοφελη προγραμματα.αληθευει οτι τα ενσημα μας δεν θα ειναι συνταξιμα?

 27. Δώρα
  Δώρα · Μάρτιος 18, 2014 at 01:55:01 · →

  Καλημέρα να θέσω κ εγώ το προβλημά μου…εργάζομαι στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας..
  σε θέση ΥΕ βοηθητικου προσωπικου καθαριστριών.Η θέση μου ειναι στην Διευθυνση Δευτεροβαθμιας εκπαιδευσης/
  Σε ποια σχολεια θα παει ο καθενας μας εγινε με βαση τα μορια που ειχαμε και αναλογα ειχε και την επιλογη
  με σειρα προτεραιοτητας.Εγω αφου ειχα επιλεξει κ τα γραφεια της Δευτεροβαθμιας… τοποθετηθηκα αρχικα σε σχολειο
  οπου εκει μου εδωσαν να καθαριζω καποιους χωρους…μεχρι εδω ολα καλα.. απο 1/4/2014
  η καθαριστρια των γραφειων της Δευτεροβαθμιας απολυθηκε με αποτελεσμα ενα κτηριο 3 οροφων 15 γραφειων βοηθητικων χωρων εσωτερικων
  κ εξωτερικων να περασει στα χερια μου δηλαδη επεστρεψα στην αρχικη μου τοποθετηση!και μεχρι εδω ας πούμε «ολα καλα»…
  και ξαφνικα μου ανακοινωνουν οτι καθε μερα απο δω κ περα θα ειμαι και στην Δευτεροβαθμια αλλα και στο σχολειο με τις ιδιες αρμοδιοτητες που ειχα κ πριν
  κατι που για μενα ειναι τρομερα δυσκολο αν δε δεχτω με απειλουν με απολυση..στο εργατικο δικαιο αυτο ονομαζεται βλαπτικη μεταβολη ισχυει κατι τετοιο
  για την δικη μου περιπτωση?? Αυτο που θελω να ξερω ειναι αν αρνηθω την μετακινηση μεσα στην ημερα μπορουν να με απολυσουν???Ευχαριστώ για τον χρόνο σας
  περιμενω την απαντηση σας..

 28. 02041956
  02041956 · Μάρτιος 19, 2014 at 22:21:04 · →

  patane pano se ptomata

 29. Α.Σ
  Α.Σ · Μάρτιος 21, 2014 at 20:32:13 · →

  Συναδελφοι,καλησπερα σημερα μου ανακοινωσε η προισταμενη πως επιλεχθηκα εγω και καποιοι ακομα 5μηνοι για τον ελεγχο του οαεδ και να ειμαι πολυ τυπική την επομενη εβδομαδα οσον αφορα το ωραριο κτλ,καθ οτι οπως μου ειπε αν δεν μας βρουν στο χωρο εργασιας στον ελεγχο «μας κοβουν τη συμβαση» (μας διαγραφουν απο το προγραμμα).Δεν ξέρω αν έχουν κανει έλεγχο και σε αλλους δημους, οποτε δεν γνωριζω περι τινος προκειται ομως θα τους περιμενω εχω κι εγω πολλα να τους πω.παντως ειδοποίησαν, για να δουμε,θα ξαναεπικοινωνησω..ευχαριστω

 30. Γιάννης
  Γιάννης · Απρίλιος 11, 2014 at 16:07:17 · →

  Καλησπέρα συνάδελφοι,

  με ενημέρωσαν ότι με παίρνουν για μηχανοργάνωση στην περιφέρεια αττικής.

  Υπάρχει κάποιος συνάδελφος από εκεί για να με ενημερώσει;

  επίσης, πότε έχει επόμενη συνέλευση;

 31. αννα
  αννα · Απρίλιος 28, 2014 at 10:44:05 · →

  Γειά σας δουλεύω στο πρόγραμμα του εσπα με δωδεκάμηνη σύμβαση και δηλωμένη ως οχταωρη αλλά δουλεύοντας ως πενταωρη! Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι ότι από την στιγμή που δουλεύω μόνο για 5 ώρες από τις 8 θα μπορούσα να πιάσω παράλληλη δουλειά και να παίρνω κανονικά ένσημα και μισθό?

  Ευχαριστώ!!

 32. Θανάσης
  Θανάσης · Μάιος 14, 2014 at 15:28:38 · →

  Γεια σας,

  δουλεύω στο πρόγραμμα πεντάμηνης κοινωφελούς εργασίας και θέλω να παραιτηθώ αλλά χρειάζομαι την κάρτα ανεργίας.

  Γνωρίζετε αν για κάποιο διάστημα δε θα μπορώ να βγάλω κάρτα επειδή παραιτήθηκα; Ή αν υπάρχουν οποιεσδήποτε άλλες κυρώσεις;

  Ευχαριστώ!!

  1. συνεκοχ
   συνεκοχ · Μάιος 18, 2014 at 18:19:23 · →

   Τα δικαιολογητικά για την έκδοση κάρτας ανεργίας είναι αυτα:
   http://www.oaed.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=605&Itemid=556&lang=el

   Δεν γνωρίζουμε περιστατικό όπου κάποιος να παραιτήθηκε από 5μηνα και μετά να του απαγόρεψαν να βγάλει κάρτα ανεργίας.

   1. Ζένια
    Ζένια · Ιούνιος 18, 2014 at 15:38:07 · →

    Γνωριζετε παρακαλω αν μετα τη ληξη των συμβασεων μας, δικαιουμαστε να μπουμε στο ταμειο ανεργιας?

    1. Nikolina
     Nikolina · Ιούλιος 4, 2014 at 09:55:28 · →

     Όχι δικαιούμαστε μόνο ένα τρίμηνο βοήθημα. Να ρωτήσεις όταν θα πας να βγάλεις την κάρτα ανεργίας στον ΟΑΕΔ. Θα σου δώσουν να συμπληρώσεις μια αίτηση.

 33. Σοφία
  Σοφία · Ιούνιος 17, 2014 at 18:36:09 · →

  Καλησπέρα σας, εργαζόμουν κ εγώ σε 5μηνο του ΟΑΕΔ. Θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζει κανείς αν δικαιούμαι κάποιο επίδομα μητρότητας ή το βοήθημα τοκετού; Τελείωσε η σύμβαση μου τέλος Μαΐου κ πριν 2 βδομάδες έμαθα οτι είμαι 2 μηνών έγκυος.

 34. Βίκυ
  Βίκυ · Ιούνιος 22, 2014 at 20:36:12 · →

  Πριν από 15 ημέρες περίπου ξεκίνησα την πρακτική μου με το πρόγραμμα Voucher «Επιταγή Εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους ως 29 ετών». Στο κεκ μου είπαν ότι δεν μπορώ να εργάζομαι πάνω από 6 ώρες την ημέρα. Ωστόσο, λόγω υποχρεώσεων θέλω να τελειώσω την πρακτική μου νωρίτερα. Γνωρίζετε αν όντως ισχύει το ότι δεν έχω το δικαίωμα να εργαστώ 8ωρο για να τελειώσω πιο σύντομα; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 35. Nikolina
  Nikolina · Ιούλιος 4, 2014 at 09:51:35 · →

  Καλημέρα σας,
  εργάζομαι με το πρόγραμμα κοινωφελούς 2. Την Τετάρτη λήγει το πρόγραμμα και ξανά στην ανεργία….. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν βγει νέο πρόγραμμα το Σεπτέμβριο δικαιούμαι ως πτυχιούχος να υποβάλλω αίτηση;

 36. maggi
  maggi · Ιούλιος 10, 2014 at 18:16:00 · →

  παιδια να ρωτησω τωρα μ’αυτο τον χαμο που γινεται με τις ανοιχτες Κυριακες αν αρνηθουμε να παμε στη δουλεια υπαρχει νομος που να καλυπτει τον εργοδοτη κ να μπορει να μας απολυσει μ’αυτη την αιτιολογια?

 37. Θεοδωρα
  Θεοδωρα · Σεπτέμβριος 26, 2014 at 23:13:18 · →

  Γεια σας…μπορείτε σας παρακαλώ να μου πειτε αν μπορω να δουλεψω στην ιδια δουλεια , αλλα σε διαφορετικες θεσεις? Ειμαι τεχνολογος ιατρικων εργαστηριων κ δουλευω στα εργαστηρια κ θελω να δουλεψω κ ως γραμματειακη υποστηριξη μερικης απασχολησης στο ιδιο κεντρο.Γινετα? σας ευχαριστω

 38. alexandra
  alexandra · Νοέμβριος 9, 2014 at 11:40:52 · →

  Καλημερα. προσληφθηκα στις 15/10/2014 με συμβαση εσπα στους παιδ. σταθμους ανω λιοσιων.Ρωτησα τι αδεια δικαιουμαι και η απαντηση τους ηταν οτι δεν δικαιουμαι διοτι λογω του οτι τον αυγουστο που ειναι κλειστοι οι παιδικοι σταθμοι και πληρωνομαστε τον μηνα, μπαινουν εκει οι αδειες. ειναι σωστο?

 39. Γιαννης
  Γιαννης · Φεβρουάριος 15, 2015 at 19:52:44 · →

  Γεια σας! Γνωρίζει κάποιος ποιες οι υποχρεώσεις των εργαζομένων στα κοινωφελή προγράμματα. Τι πρέπει να κάνει και τι όχι? π.χ. αν ζητηθεί εργασία οδοκαθαριστή πεζού ή σε απορριματοφόρο προβλέπεται? μπορεί ο εργαζόμενος να αρνηθεί? Δηλαδή σε νομικό πλαισιο ποιο το αντικείμενο του εργάτη γενικών καθηκόντων? ευχαριστώ

Leave a Reply

css.php