Ενημέρωση από κινητοποίηση εργαζομένων στον ΟΑΕΔ Νίκαιας

(από ενημέρωση συναδέλφισσας)

Τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου, όπως είχαμε αποφασίσει στη Συνέλευση που έγινε στις 6 Φεβρουαρίου, προχωρήσαμε σε κινητοποίηση στον τοπικό ΟΑΕΔ Νίκαιας. Αφού μοιράστηκε για λίγη ώρα το κείμενο της Συνέλευσης στον κόσμο που έβγαινε από τον ΟΑΕΔ, ανεβήκαμε στο γραφείο της Διευθύντριας.
Να σημειώσω ότι πριν ανέβουμε, μας πλησίασε μια κυρία, κάτοικος της Νίκαιας, η οποία προσλήφθηκε σε κοινωφελές πρόγραμμα του Δήμου Περιστερίου. Η εν λόγω συναδέλφισσα μας πληροφόρησε ότι όταν ενημερώθηκε για την πρόσληψή της, ζήτησε να μάθει  πού θα τοποθετηθεί ως ΥΕ (υποχρεωτικής εκπαίδευσης). Χωρίς να της απαντήσουν κάτι συγκεκριμένο, την έβαλαν να υπογράψει την πρόσληψή της στον ΟΑΕΔ. Εν τέλει την τοποθέτησαν σε σκουπιδιάρικο, αν και κάτι τέτοιο απαγορεύεται σύμφωνα με την προκήρυξη, μια και δεν παίρνουμε ως κοινωφελή ένσημα βαρέα και ανθυγιεινά. Αν και τους πληροφόρησε ότι είναι καρκινοπαθής, αυτό δεν άλλαξε την κατάσταση. Τελικά, αναγκάστηκε να παραιτηθεί, με αποτέλεσμα να διαγραφεί από τα Μητρώα Ανέργων, αν και δεν είχε δουλέψει καμία ημέρα. Αυτό που καταφέραμε ως Συνέλευση Εργαζομένων στα Κοινωφελή Προγράμματα του Δήμου Νίκαιας-Ρέντη είναι να κάνει ένσταση και τελικά, μάλλον να μπορέσει να ανανεώσει την κάρτα ανεργίας της. Αλλά, για κάθε περίπτωση, έχουμε πάρει το τηλέφωνό της για να μπορέσουμε να παρέμβουμε αν χρειαστεί.
Να ενημερώσω εδώ ότι στα νέα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα (αυτά στα οποία εργαζόμαστε), δεν έχουμε το δικαίωμα να αρνηθούμε θέση κοινωφελούς, άσχετα ακόμα και από το αν υπογράψουμε. Αυτό, όμως, το έκαναν από το 2ο πακέτο και μετά (ΤΕ/ΠΕ). Με άλλα λόγια, δεν ίσχυε για τη συγκεκριμένη κυρία. Ωστόσο, μετά από αντιδράσεις κοινωφελών, αλλά και παρεμβάσεις σε τοπικούς ΟΑΕΔ, το θέμα πάγωσε. Όμως, αυτό είναι στην ευχέρεια του κάθε διευθυντή τοπικού ΟΑΕΔ, μέχρι να βγει εγκύκλιος που να απαγορεύει τις διαγραφές αυτών που έχουν αρνηθεί τη θέση εργασίας από τα Μητρώα Ανέργων.
Όσον αφορά σε αυτά που ειπώθηκαν με τη Διευθύντρια, αφού της δώσαμε το κείμενο της Συνέλευσης, απαιτήσαμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για θέματα που αναφέρει στο κείμενο της Συνέλευσής μας και μας αφορούν όλους/ες:
Μηνιαίες πληρωμές: Μας είπε ότι αυτό είναι στο χέρι του Δήμου (Δήμαρχος-Γραφείο Προσωπικού) να στέλνουν έγκαιρα τα παρουσιολόγια στον ΟΑΕΔ κι έτσι, να μας πληρώνει ο ΟΑΕΔ μέχρι τις 5 του μήνα.
Αργίες, άδειες: Οι αργίες, αν και αρχικά είπε ότι δεν πληρώνονται, τελικά καταλήξαμε στο ότι θα τις πληρωθούμε. Άδειες δε δικαιούμαστε, ακόμα και αναρρωτικές.
Αποζημίωση σε εργατικό ατύχημα: Δεν μπορεί να μας πει σίγουρα, αλλά μάλλον ούτε αυτό δικαιούμαστε.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Νίκαιας-Ρέντη, ο οποίος μας έφερε και το Ψήφισμα με σφραγίδα που είχε κατατεθεί στη Συνέλευση του Σωματείου και είχε εγκριθεί ομόφωνα. Επίσης, ήταν παρόντα κάποια μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Νίκαιας-Ρέντη και του Συντονιστικού των ΟΤΑ.
Τελικά, οι εργαζόμενοι που ήμασταν εκεί, αποφασίσαμε να περιμένουμε μέχρι την Τετάρτη για να πάρουμε το σχετικό κείμενο από τη Διευθύντρια του τοπικού ΟΑΕΔ και να κάνουμε συνέλευση όλοι/ες οι εργαζόμενοι/ες στα κοινωφελή προγράμματα του Δήμου Νίκαιας-Ρέντη προκειμένου να αποφασίσουμε τις επόμενες κινητοποιήσεις και δράσεις μας. Ωστόσο, την Τετάρτη, αν και η διευθύντρια είχε δεσμευτεί ότι θα έχει κάποια απάντηση στα αιτήματά μας, αυτό που μας αποκρίθηκε ήταν ότι όσον αφορά:
Μηνιαίες πληρωμές: Η ίδια θα προσπαθήσει να μας πληρώνει κάθε μήνα, αλλά δεν είναι στο χέρι της, καθότι δεν πληρώνει η ίδια, αλλά η Διοίκηση του κεντρικού ΟΑΕΔ κι έτσι, δεν μπορεί να κάνει και πολλά πέρα από το να περνάει τις καταστάσεις που έρχονται από το γραφείο προσωπικού του Δήμου στην ώρα τους και να μην καθυστερούν τουλάχιστον αυτά.
Άδειες και αποζημίωση σε εργατικό ατύχημα: Δε δικαιούμαστε καμία άδεια και αν θέλουμε να παραπονεθούμε πρέπει να πάμε στη Διοίκηση του ΟΑΕΔ και το Υπουργείο Εργασίας.

Εργαζόμενη στην κοινωφελή εργασία Νίκαιας-Ρέντη

Ακολουθούν το κείμενο και το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Εργαζομένων στην κοινωφελή εργασία Νίκαιας-Ρέντη

a

c