ΑΝΑΓΚΑΖΟΥΝ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΝΑ ΚΥΝΗΓΑΝΕ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

Την Παρασκευή 13/12 ο ΟΑΕΔ δημοσίευσε οδηγό εφαρμογής για τα καινούρια «κοινωφελή» προγράμματα, όπου χιλιάδες άνεργοι ανά την Ελλάδα θα απασχολούνται σε υπηρεσίες του δημοσίου με μελλοντικό αντάλλαγμα 19,6 ευρώ ημερομίσθιο για 5 μήνες εργασίας (490 ευρώ «τον μήνα» αν δεν αρρωστήσουνε/λείψουνε καμία μέρα, 17,1 ημερομίσθο και 427 ευρώ αντίστοιχα για τους κάτω των 25). Σε αυτόν αναφέρεται πρώτη φορά πώς «Εάν ωφελούμενοι δεν ανταποκριθούν στις ανωτέρω προσκλήσεις εντός της προαναφερόμενης προθεσμίας, τα αρμόδια ΚΠΑ2 προχωρούν, με σχετική αναφορά στους χρόνους μη εμφάνισης ή επιστροφής έγγραφης πρόσκλησης ως αζήτητης, ή μη αποδοχής της υπόδειξης, στη διαγραφή τους από τον  Οριστικό Πίνακα Κατάταξης και στη διαγραφή του από τη μητρώο εγγεγραμμένων ανέργων του Οργανισμού υπόδειξη του επιλαχόντα». Ουσιαστικά χιλιάδες άνεργοι μαθαίνουν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή ότι αν για οποιοδήποτε λόγο αρνηθούν τη θέση κοινωφελούς εργασίας, για την οποία είχαν κάνει αίτηση πριν μήνες χωρίς να γνωρίζουν, πέρα από την ειδικότητα που δήλωσαν, τα ακριβή χαρακτηριστικά της εργασίας τους, τότε αυτόματα «τιμωρούνται» χάνοντας την κάρτα ανεργίας και τα όποια επιδόματα ανεργίας δικαιούνται.

Η ρύθμιση αυτή έχει ως προφανή στόχο να αφαιρέσει το δικαίωμα επιλογής του χρόνου και του χώρου εργασίας από τους ανέργους, να πείσει όσους δεν πείστηκαν ακόμα από τις μαζικές απολύσεις και την φτωχοποίηση που μας επιβάλλουν τα αφεντικά ότι δουλεύουμε όπου, όπως κι όποτε μας πούνε χωρίς να λέμε κουβέντα. Ταυτόχρονα με ένα delete θα αφαιρεθούν από τα μητρώα του ΟΑΕΔ χιλιάδες «απείθαρχοι» άνεργοι/ες και θα εξοικονομηθεί το ανάλογο κονδύλι από τα πενιχρά επιδόματα ανεργίας που θα δικαιούνταν.

Όμως υπάρχει κι ένας άλλος στόχος. Πολλές δουλειές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μπορεί να θεωρούνται «κοινωφελείς», αλλά αποτελούνε «σκατοδουλειές», όπου έρχεσαι αντιμέτωπος με άσχημες συνθήκες εργασίας. Π.χ. μπορεί ξαφνικά να φορτώσουν στους ανέργους όλη την πίεση της εξυπηρέτησης αγανακτισμένων πολιτών ή τον καθαρισμό χώρων χωρίς τα απαραίτητα ένσημα. Απέναντι στις άσχημες αυτές εργασιακές συνθήκες, οι εργαζόμενοι έχουν ως όπλα τις συλλογικές συμβάσεις, την συνδικαλιστική οργάνωση, τα ρεπό, τις άδεις και τα επιδόματα που χρειάζονται για να ανταπεξέλθουνε στον φόρτο εργασίας. Όλα αυτά που αφαιρούνται από τις συνθήκες εργασίας των «ωφελούμενων» ανέργων μαζί με τη σταθερή καταβολή μισθού. Συνεπώς, έχουμε χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας στο δημόσιο λόγω των πολιτικών των απολύσεων και της διαθεσiμότητας, τις οποίες καλούνται από τον ΟΑΕΔ να καλύψουν με βάρβαρους όρους οι «τυχεροί» άνεργοι, υπό την απειλή της τιμωρίας.

Αυτή την εβδομάδα ο παραπάνω στόχος έγινε ακόμα πιο ξεκάθαρος. Ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε ότι 200 επιτυχόντες άνεργοι που είχαν κάνει αιτήσεις για διοικητικό προσωπικό στον ΟΑΣΑ, στα πλαίσια της «κοινωφελούς» εργασίας, θα πρέπει να καταθέσουν άμεσα τα χαρτιά τους για να ξεκινήσουν να εργάζονται ως ελεγκτές κομίστρου! Δηλαδή καλούνε ανέργους να ξυπνάνε κάθε μέρα απλήρωτοι, μετά από 1,2 και 3 χρόνια ανεργίας και για ένα 5μηνο να κυνηγάνε και να κόβουνε πρόστιμα σε άλλους ομοιοπαθείς τους, που δεν έχουν να πληρώσουν το 1,40 που κοστολογείται η κάθε μετακίνηση! Οι άνεργοι που καλούνται να γίνουν κανίβαλοι και κεφαλοκυνηγοί δεν γνώριζαν την ακριβή θέση εργασίας στον ΟΑΣΑ και τους γνωστοποιείται τώρα, μαζί με τον εκβιασμό ότι αν αρνηθούν να στραφούν εναντίον της τάξης τους θα χάσουν επιδόματα και το δικαίωμα να ξανακάνουν αιτήσεις για τέτοια προγράμματα.

Τα προγράμματα «κοινωφελούς» εργασίας δεν μας προσφέρουν κανένα «όφελος», αντίθετα αποτελούν μια επιταχυνόμενη εργασιακή βαρβαρότητα που απειλεί τις ζωές μας ως ανέργους. Επιπλέον, μέσω αυτών το κράτος και τα αφεντικά έχουν βαλθεί να προωθήσουν και τις πιο νοσηρές σκέψεις τους ενάντια στην συλλογική μας αξιοπρέπεια ως εργατική τάξη. Καλούμε τους άνεργους/ες να αντιδράσουμε μαζικά στη διάταξη περί διαγραφής των ανέργων, με στόχο να αποσυρθεί. Καλούμε τους «ωφελούμενους» του ΟΑΣΑ που προορίζονται για ελεγκτές να αρνηθούν τη συγκεκριμένη θέση εργασίας και να ζητήσουν συλλογικά να εργαστούν ως διοικητικό προσωπικό, απομονώνοντας όσους συναδέλφους τους επιλέξουν «με χαρά» να γίνουν ρουφιάνοι, κεφαλοκυνηγοί των αφεντικών και κανίβαλοι άλλων ανέργων. Καλούμε κάθε εργαζόμενο/η, κάθε αγωνιζόμενο/η να αγωνιστεί τώρα ενάντια στη σύγχρονη δουλεία των προγραμμάτων «κοινωφελούς» εργασίας.

Κάποιοι/ες «ωφελούμενοι/ες»

12 απαντήσεις στο “ΑΝΑΓΚΑΖΟΥΝ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΝΑ ΚΥΝΗΓΑΝΕ ΑΝΕΡΓΟΥΣ”

  1. να κανουν τα στραβα ματια οι ωφελουμενοι στον ΟΑΣΑ και να μην κοψουν κανενα προστιμο απο ανεργο επιβατη. ειτε το σαν μια ευκαιρια να ”σαμποταριστει΄΄ η εισροη εσοδων στα κρατικα ταμεια.αλλιως θα θεωρηθουν συνενοχοι και προδοτες της ταξης τους και θα υποστουν τις συνεπεις της επιλογης τους.

  2. θα ηθελα να κανω και μια ερωτηση…αν αρχισει να δουλευει καποιος στο προγραμμα και μετα τον πρωτο μηνα δεν πληρωθει μπορει να καταγγειλει την εργασιακη συμβαση;;;αναφερεται ρητα στη συνβαση οτι θα πληρωνεται ο ωφελουμενος καθε τοσο του μηνα η ειναι φλου…αν καταγγειλω τη συμβση για μη εγκαιρη πληρωμη θα μπορουσα να αποχωρησω,χωρις να χασω την καρτα ανεργιας,αφου δεν ειναι ευθυνη δικη μου,αλλα του εργοδοτη-φορεα;;;ξερετε κατι γι’αυτο;;;σας ευχαριστω και αναμενω απαντηση…

  3. Η φουρνιά του 2012-13 είχαμε σύμβαση με ΜΚΟ που δεν ανέφερε ρητά οτιδήποτε περί σταθερής μηνιαιάς πληρωμής. Αντίθετα υπήρξαν συμβάσεις που ανέφεραν ρητά ότι η πληρωμή γίνεται σε 3 δόσεις κι όχι με μηνιαίο μισθό κι ότι όσο δεν έχει έρθει το ευρωπαϊκό κονδύλι στα χέρια τους εργοδότη δεν δικαιούσαι πληρωμή. Ουσιαστικά η ταχυτητα που θα πληρωθείς μετά από ένα μήνα εργασίας επαφίεται στην καλή διάθεση να διεκπεραιώσει γραφειοκρατικές δουλειές ο εργοδότης (πλέον ΟΑΕΔ).
    Σύμφωνα με κάποιες πρώτες πληροφορίες φέτος οι” ωφελούμενοι” δεν θα υπογράφουν καν σύμβαση, μόνο θα αποδέχονται την θέση και θα αναγγέλεται η πρόσληψη τους στον ΟΑΕΔ. Οπότε μάλλον δεν θα έχεις κάτι να καταγγείλεις. Από τη στιγμή που αποδεχτείς την θέση και αναγγελθεί η πρόσληψη σου, σταματάς να είσαι άνεργος και χάνεις την κάρτα ανεργίας σου. Το κόλπο είναι στημένο και στα μέτρα τους, μη ψάχνεις οτιδήποτε που παραπέμπει σε ρυθμισμένη εργασιακή σχέση, είναι χαμένος κόπος.

  4. αν τα ηξερα ολα αυτα δε θα εκανα καν αιτηση.ελπιζω η πληρωμη να μην ειναι μεσω ΜΚΟ.προσληφθηκα (τρομαρα μου) σε ενα δημο και μου ειπαν να παω (κρατηθειτε) στις 31/12 μεσημερι (ναι,ναι ) να βρω τον υπευθυνο.αν δε δε δω συμβαση κανω μεταβολη και φευγω.υπαρχει μια διευκρινιση που λεει οτι αν η ευθυνη ειναι στον εργοδοτη η καρτα ανεργιας δε διαγραφεται.θα τους πιεσω με καθε μεσο και τροπο να επικοινωνησουν με τον οαεδ και να πουν οτι ειναι δικια τους ευθυνη για την αποχωρηση μου.αν υπογραψω συμβαση και δε πληρωθω στο τελος του 1ου μηνα,θα ξαναεμφανιστω για δουλεια οταν και εαν μπουν τα λεφτα.και ας κανουν οτι θελουν…επιδομα ανεργιας δεν μου εδιναν…και το οικιακο τιμολογιο της ΔΕΗ σταματα στα 1700 κιλοβατ,που ειναι ελαχιστη καταναλωση…το καλο με την απελπισια φιλοι μου,ειναι οτι ειναι προαγγελος της πραγματικηςελευθερια…και εδω ποτ φτασαμε η απελπισια ισως για πολλους ειναι ο μονος δρομος προς την ελευθερια,γιατι διαλυει τον τυραννο που λεγεται ελπιδα…

    1. Οχι δεν γινεται μέσω ΜΚΟ αυτή τη φορά. Την αίτηση την εκανες κατευθείαν στον ΟΑΕΔ. Δεν υπάρχει τρίτος δηλαδή σε όλη τη διαδικασία. Η σύμβαση που θα δείς θα είναι διαμορφωμένη σύμφωνα με το ΦΕΚ για τα κοινωφελή και το ισχύον θεμσικό πλαίσο. Διαβασε το συγκεκριμενα. Αν υπογράψεις σύμβαση και υπάρχουν καθυστερησεις στην καταβολή των δεδουλευμένων και δεν εμφανιστείς παρά μόνο όταν και εάν μπουν τα χρήματα παίζεται να σε διαγραψουν από τα μητρώα γιατι και αυτοί μπορει να ισχυριστούν ότι ειναι δικιά σου ευθύνη. Θα είναι ο δικός σου λόγος απέναντι στον ΟΑΕΔ και τον φορέα που θα εργαστείς. Λογικό είναι αυτό που λες, αλλα εκει που αρχίζει ο ΟΑΕΔ τελειώνει η λογική. Οι καθυστερήσεις το προηγούμενο χρονικό διάστημα ωφείλονταν και στις ΜΚΟ. Τώρα δεν υπάρχουν και δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρχουν καθυστερήσεις και πόσο αυτες θα κρατήσουν. Θα το δούμε στηνπράξη το επόμενο χρονικό διάστημα.
      Αν ο υπάλληλος που θα δεις ειναι συννενοήσιμος μπορείς να του το ζητησεις. (Κατι που μπορει πιθανον να σε βοηθήσει στους χειρισμούς που θα κάνεις). Η διαγραφή από τα μητρώα γίνεται αν αρνηθείς να πας στη δουλεια και εχει γινει η προσληψη. Στην διαδικασία των καινουργιων κοινωφελών ισχύει οτι αφου βγουν τα αποτελέσματα πας στον οαεδ και παιρνεις ένα παραπεμπτικό.Αυτό το παραπεμπτικό μαζι με τα απαραιτητα δικαιολογητικά τα παραδίδεις στον φορέα πρόσληψης.Ο φορέας αυτός αξιολογεί την πρόταση του οαεδ* και εχει 15 μέρες περιθώριο να σε προσλάβει ή οχι.Μέχρι να γίνει η αναγγελία πρόσληψης στο σύστημα εργανη είσαι ακόμα άνεργος.Αυτό ισχύει γιατί ο φορέας έχει τη δυνατότητα και να μην σε προσλάβει.

      *ο οαεδ σε προτείνει για εργασία μέσω του παραπεμπτικού(διαχείριση ανέργων).

      όπως εγραψε και ο προηγούμενος συνάδελφος οτιδήποτε που παραπέμπει σε ρυθμισμένη εργασιακή σχέση δεν υπάρχει. Συνεπώς μην σκέφτεσαι και μην καθοριζεις τις κινησεις σου σαν να ισχύουν οι όροι του εργατικού δικαίου

  5. ευχαριστω γιατην απαντηση! για να γινω πολυ συγκεκριμενος: εγω ειμαι ”επιτυχων”.κατεθεσα χαρτια μονο και μονο γιανα μη διαγραφω αμεσα απο τα μητρωα και παραλληλα να κερδισω χρονο μπας και αποσυρθει η αποφαση περι διαγραφης απο τα μητρωα μετα το σαλο που εγινε.μεχρι τωρα τιποτα.βεβαια αν ηξερα τα περι διαγραφης απο τα μητρωα και το τι εστι ”κοινωφελης εργασια” δεν θα εκανα καν την αιτηση.το θεμα ειναι οτι βγηκε η εγκυκλιος την ιδια μερα με την ανακοινωση των οριστικων αποτελεσματων.αρα δεν ξεραμε τιποτα απο ολα αυτα.προκειται για ξεκαθαρη απατη.πολλοι εχουν προσφυγει στο συνηγορο του πολιτη ,μεταξυ αυτων και εγω,αν και δεν τον πολυπιστευω.31/12 μεσημερι (αν ειναι δυνατον) μας εχουν καλεσει στον φορεα.μαλλον για να υπογραψουμε(;;;)

    εχουμε και λεμε:

    1) αν δεν υπογραψω τη συμβαση,διαγραφομαι
    2) αν υπογραψω και δεν εμφανιστω,διαγραφομαι
    3) αν υπογραψω,εμφανιστω καποιο καιρο και μετα φυγω,διαγραφομαι…
    4) αν ”σαμποταρω” την εργασια (πχ πηγαινω ο,τι ωρα θελω.δεν ειμαι αποδοτικος,δεν υπακουω σαν καλο παιδι τις εντολες και δεν συμμορφωνομαι προς τας υποδειξεις,διαγραφομαι…
    5) να τους πω να μου δωσουν χαρτι οτι αυτοι δεν με δεχονται για να μην διαγραφει η καρτα,απιθανο,οποτε διαγραφομαι…αν και αν δεν υπογραψω η η συμβαση εχει αθλιους ορους,θα του ςπιεσω οσο δεν απιρνει να πουν στον Οαεδ οτι δεν με δεχονται αυτοι…επιλαχοντες αλλωστε υπαρχουν…
    6) αν εγω δω στη συμβαση οτι θα πληρωνομαι πχ σε 3 δοσεις οποτε δουν αυτοι τα λεφτα του ΕΣΠΑ δεν μπορω να ισχυριστω οτι ειναι δικη τους ευθυνη για το οτι δε δεχομαι τη θεση;;;;;προφανως εχω υποχρεωσεις…δεν μπορω να ζω με δανεικα ουτε να δουλευω απληρωτος γιατι δε δουλευω για χομπι…θα μου πουν παλι οτι διαγραφομαι;;;

    αν πχ η συμβαση δεν λεει πουθενα σαφως για πληρωμη πχ ημερομηνια καταθεσης στον λογαριασμο του μισθου,αυτη η συμβαση θεωρειται εγκυρη;;;ειναι θεμα λογου μου η λογου του ΟΑΕΔ;;Δεν πρεπει να λεει καπου: ”ο μισθος θα καταβαλλεται πχ τις πρωτες ταδε ημερες καθε μηνα;; ;;;αν δεν καταβληθει δε θα φανει στο βιβλιαριο μου;;

    αρα τελικα τι προτεινετε να κανω ;;;η μονη λυση οπως το βλεπω εγω (συγγνωμη για το εγω) ειναι να περιμενω μπας και ο διοικητης καποια στιγμη αποσυρει τα περι διαγραφης η να προσφυγουμε μαζικα στα διοικητικα δικαστηρια.θα ηθελα τη γνωμη σας για το τι θα κανατε στη θεση μου…

    1. Προς το παρόν δεν έχουμε συζητησει κάποια προσφυγή στα δικαστηρια. Μας έχει απασχολήσει όμως η προσφυγή σε επίπεδο παρεμβασεων και πιέσεων και αυτό δουλεύουμε αυτές τις μέρες. Σήμερα πραγματοποιήθηκε παρέμβαση στον ΟΑΕΔ σταδίου. Η κατάσταση ειναι οπως την περιγραφεις. Εκβιαστική και Αδιεξοδη. Αυτός ηταν και ο σκοπος. Να κάνουν την “κοινωφελή” εργασία καθεστώς. Η συμβαση εργασιας ειναι διαμορφωμενη ανάλογα με το τι ισχύει στο θεσμικο επίπεδο για τα κοινωφελή. Στο θεσμικό επίπεδο προβλεπεται οτι οι δοσεις θα ειναι 3. Η συμβαση που θα υπογράψεις πιθανόν μπορει να γραφει οτι θα πληρωνεσαι κάθε μήνα. ‘Ολες οι συμβάσεις που διαβάσαμε στην προηγουμενη φουρνιά των κοινωφελών προγραμμάτων ανέφεραν ότι αυτό το πραγμα. Ποτέ όμως δεν εφαρμόστηκε. Οτιδήποτε γραφεται σε μια σύμβαση πρέπει να είναι μέσα στα εκάστοτε θεσμικά πλαίσια. Οτιδήποτε άλλο ειναι ακυρο. Αυτο δεν σημαινει οτι σε ενα δικαστηριο αν γινει προσφυγή θα δικαιωθεί ο εργαζόμενος να πληρώνεται καθε μήνα. Ο δικαστής θα αποφασίσει με βάση το νόμο και οχι με βάση τη σύμβαση.Το “νόμιμο” είναι αυτο που γραφουν οι εφημερίδες της κυβέρνησης δηλαδή 3 δόσεις. Η σύμβαση μπορεί να γράφει ότι θέλει ακομα και μηνιαιες ημερομηνίες καταβολής του μισθού. Το μόνο εγκυρο ειναι ο νομος και η υπουργική απόφαση. Αλλά έχε ένα πράμα υπόψη σου. Η συμβαση που θα υπογραψεις ειναι ειδικου σκοπού συνεπώς δεν υπάρχει καμιά προστασία από την εργατική νομοθεσία. Δεν μπορείς δηλαδή να ισχυριστείς πχ καποια δυσμενή μετατροπή των ορων της σύμβασης. (αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε περιπτωση που σε απασχολήσουν σε αλλη ειδικότητα από αυτή που έκανες εσύ αίτηση γιατί έχει να κάνει με το ίδιο το πρόγραμμα) Να αποσύρουν την εγκυκλιο αυτο αποκλειεται προς το παρόν. Όλες οι ενδείξεις αυτό δείχνουν.Από όσο γνωρίζουμε έγιναν επερωτήσεις ακόμα και στη βουλή. Ποιο κόμμα και ποιοί βουλευτες την εκαναν δεν γνωριζουμε και δεν μας αφορά. Δεν ιδρώνει το αυτί τους. Αυτά… Για οτιδήποτε άλλο στη διαθεση σου…

  6. Γεια σας παιδιά!

    Είμαι κι εγώ “επιτυχών” στις 200 θέσεις του ΟΑΣΑ. Χάρηκα μόλις βγήκαν τα αποτελέσματα γιατί επιτέλους μετά από 3 χρόνια βρήκα μια δουλειά έστω για 5 μήνες. Μετά είδα την ανακοίνωση του ΟΑΣΑ για τους “200 ελεγκτές κομίστρου” και μου κόπηκε η χαρά… Πήγα όμως και έδωσα τα δικαιολογητικά με την ελπίδα ότι ίσως έγινε κάποιο λάθος στην ανακοίνωση. Εκεί ρώτησα και την υπάλληλο και μου είπε “εμείς ζητήσαμε ελεγκτές, αλλά ο ΟΑΕΔ έβαλε ΔΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ”. Άραγε ποιος λέει ψέμματα? Ο ΟΑΕΔ? Ο ΟΑΣΑ? Ή και οι δύο?
    Προφανώς και δεν πρόκειται να πάω να γίνω ελεγκτής και να κυνηγάω ομοιοπαθείς για πρόστιμα! Ξέρει κανείς ποια είναι η διαδικασία για τη μη αποδοχή της θέσης? Γιατί δεν έχουν βγάλει κάποια ανακοίνωση επ’ αυτού…

    Σας ευχαριστώ και καλή Πρωτοχρονιά σε όλους!

    1. τις προηγούμενες μέρες εγιναν διαμαρτυρίες απο ανέργους (τουλάχιστον 40 ατομα) γι αυτο ακριβώς το λόγο στον ΟΑΕΔ ΣΤΑΔΙΟΥ. Το θέμα ήταν ακριβώς αυτό. Ότι εκαναν για ΔΕ διοικητικού και θελανε να τους κάνουν ελεγκτές. Δεν πέρασε τελικά Ούτε του ΟΑΕΔ ούτε του ΟΑΣΑ.Από εκεί και πέρα σίγουρα δεν τους διεγραψαν από τα μητρώα. Δεν γνωρίζουμε αν τους τοποθέτησαν σε άλλη θέση.

  7. Εγώ από την επικοινωνία που είχα με την υπεύθυνη του ΟΑΣΑ δεν κατάλαβα ότι μπορεί να πάρουν κάποιον σε άλλη θέση. Ή ελεγκτής ή τίποτα. Έτσι κατάλαβα. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο δεν αποδέχτηκα τη θέση καθόλου (έκανα αίτηση μη αποδοχής μέσω email, έτσι μου είπε αυτή). Διότι η ανακοίνωση που έβγαλε χτες ο ΟΑΣΑ έλεγε ότι “όσοι αποδέχτηκαν τη θέση του ελεγκτή κομίστρου, να προσέλθουν στις 31/12 στις 8.30 στο Υπουργείο Μεταφορών και αφού επιδείξουν την ταυτότητα τους στην είσοδο, να εισέλθουν για να ενημερωθούν για το ακριβές αντικείμενο της εργασίας τους”. Εγώ δεν πήγα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *