«Κοινωφελής» εργασία και αξιοπρέπεια


email που λάβαμε

Τρίτη 16 Απριλίου, Δήμος Ελευσίνας, Κέντρο Διαλογής και Ανακύκλωσης Υλικών, ένα όχημα τσουλάει και πατά τα πόδια ενός εργάτη ο οποίος δεν ξέρει καλά καλά ποιος είναι το αφεντικό του και παθαίνει πολλαπλά κατάγματα στο αριστερό πόδι ενώ φέρει κακώσεις στο δεξί. Πατέρας 5 ανήλικων παιδιών, μακροχρόνια άνεργος ο ίδιος και η γυναίκα του μπήκε στο πρόγραμμα «Κοινωφελούς» Εργασίας της Περιφέρειας Αττικής μέσω της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Αντίρροπον, με τη ελπίδα να ταΐσει τα παιδιά του.

Το ατύχημα συνέβη ενώ ήταν απλήρωτος μετά από 2 μήνες δουλειάς με τις χειρότερες συνθήκες, χωρίς συντάξιμα ένσημα, χωρίς πληρωμένες άδειες και με μηδαμινά μέτρα προστασίας, μέσα στα σκουπίδια.  Η γυναίκα του επίσης απλήρωτη από το προηγούμενο «Κοινωφελές» πρόγραμμα που εργαζόταν. Την ίδια μέρα τους επισκέπτονται στο σπίτι τους ο ιδρυτής της Αντίρροπον και ο Δήμαρχος Ελευσίνας για να τον παρακαλέσουν να μη δηλώσει εργατικό ατύχημα αλλά ότι τον πάτησε αμάξι στο δρόμο εκτός δουλειάς! Πάλι καλά που υπήρχε και ένα σωματείο στο Δήμο να τον ενημερώσει ότι δεν δικαιούται αν κάνει κάτι τέτοιο, ούτε χρήματα για τον καιρό που δε θα μπορούσε να δουλέψει, ούτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ούτε αποζημίωση σε περίπτωση που του αφήσει κάποιο πρόβλημα υγείας.

Μα καλά ποιοι άνθρωποι  μπορεί να τα ανέχονται όλα αυτά θα αναρωτιέστε; Μόνο οι σύγχρονοι σκλάβοι των (Μη)Κυβερνητικών Οργανώσεων. Έχει και συνέχεια όμως…Τοπική Αυτοδιοίκηση και Αντίρροπον εγγυώνται τότε ότι θα φροντίσουν να το βοηθήσουν να κάνει Πάσχα αυτός και η οικογένεια του. Αφού πηγαινοέρχεται από το Δήμο Ελευσίνας στο Δήμο Μάνδρας για να μάθει από ποιο Κοινωνικό Παντοπωλείο δικαιούται τρόφιμα, λόγω του ότι είχε στο δεύτερο την εντοπιότητά του, καταφέρνει να πάρει κάποια πακέτα μακαρόνια!

Σήμερα 3 μήνες μετά και ενώ το «κοινωφελές» πρόγραμμα συνεχίζεται δεν έχει πληρωθεί ούτε ο ίδιος, ούτε η γυναίκα του, ούτε κάποιος από τους συναδέλφους του. Όταν τον συνάντησα χτες με τις πατερίτσες στην Παραλία Ελευσίνας  να ζητά ελεημοσύνη, ένας αξιοπρεπέστατος άνθρωπος μαζί με την 13χρονη κόρη του, για να μπει ένα πιάτο φαί στο σπίτι σάστισα. Όταν μου είπε ότι το κακό ήταν ότι επειδή πριν το Πάσχα δεν είχε αναρρώσει το δεύτερο του πόδι, δεν μπορούσε να κάνει το ίδιο ώστε να κάνουν  Ανάσταση θύμωσα ακόμα περισσότερο.

Μετά κατάλαβα… να πως γίνεται κάποιος ζητιάνος! Είδα σε αυτόν τον άνθρωπο  το μέλλον το δικό μου και πολλών άλλων αν δεν κάνουμε κάτι σύντομα.

Από τους διάφορους «φιλάνθρωπους»  μόνο εξευτελισμό της αξιοπρέπειας μας έχουμε να περιμένουμε, έτσι μας θέλουν, μας οδηγούν στη ζητιανιά  για να μας κάνουν τους καλούς αργότερα πετώντας μας ένα κομμάτι ψωμί από αυτά που ήδη δικαιούμαστε. Το πιο κυνικό της υπόθεσης είναι ότι αυτή η οικογένεια ανήκει στην ομάδα των Ρομά,  για τους οποίους υποτίθεται η συγκεκριμένη ΜΚΟ θεωρείται και Εθνικός Παρατηρητής από το Συμβούλιο της Ευρώπης για τα δικαιώματά τους!

Π.Δ.

9 απαντήσεις στο “«Κοινωφελής» εργασία και αξιοπρέπεια”

  1. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΤΥΧΗ ΕΡΓΑΤΗ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΝΤΙΡΡΟΠΟΝ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΤΟ ΕΞΗΣ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΝΕΤΕ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝ ΕΥΘΥΝΕΤΕ ΑΥΤΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΣΛΗΦΘΗΚΕ ΜΕ ΠΕΝΤΑΜΗΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΣ ΤΩΡΑ 3 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΥΔΟΜΑΔΑ ΣΕ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΜΗΝΑ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΣΚΟΠΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΙΝΗΘΟΥΜΕ ΜΕ ΟΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΑΣ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ *Υ.Γ. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΗΣΕΤΕ ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΟΥΜΕ.

    1. An διαβάσεις τις προηγούμενες αναρτήσεις θα πάρεις μια ιδέα… Το ζήτημα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι έχουν οριζοντιοποιηση τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες. Δηλαδή κανονικά ο άμεσος υπεύθυνος είναι ο άμεσος εργοδότης που υπογράφει τη σύμβαση δηλαδή η ΜΚΟ το θέμα όμως είναι ότι τα χρήματα μπαίνουν από τη διαχειριστική αρχή που διαχειρίζεται τα χρήματα από τα ΕΣΠΑ. Πάγια τακτική είναι να σε στέλνουν από τον ένα στον άλλον. Από την μέχρι τώρα εμπειρία όμως με τις κινητοποιήσεις που έχουν γίνει οι πιέσεις πρέπει να γίνονται τόσο στις ΜΚΟ όσο και στη διαχειριστική αρχή

  2. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΑΚΟΜΑ ΑΠΛΗΡΩΤΟΣ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΤΟΥ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΛΕΕΙ (ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΧΩ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΕΙ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΣ ΚΑΙ ΕΧΩ ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ) ΚΑΙ ΕΓΩ ΡΩΤΑΩ ΠΟΙΟ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΑΥΤΟΥ ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ Η ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    1. xμμμ όσο αφορά το πρώτο σκέλος και αφορά τα δικαιολογητικά δεν κρύβει κάτι αφού με αυτά τα χαρτιά έγινε η πρόσληψη όσο αφορά το δεύτερο από ότι καταλαβαίνω επειδή στο πρόγραμμα αναφέρει ότι οι πληρωμές γίνονται σε 3 δόσεις μήπως απλά το αναφέρει για να μπορεί απλά να πει ο εργοδότης ότι “κοίτα είσαι γνώστης ότι γίνονται με αυτό τον τρόπο οι πληρωμές και ότι θα υπάρχουν καθυστερήσεις”. Τώρα τι άλλο γράφει το χαρτί για να έχουμε πλήρη εικόνα δεν ξέρουμε. Αυτό το λέμε γιατί έχουν παρουσιαστεί διάφορα χαρτιά που γράφουν ότι δεν υπάρχουν οφειλές κλπ…

  3. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΟΥ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΡΑΦΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΑΚΙ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΝΕΦΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ 3 ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΜΑΣ ΠΙΑΣΑΝΕ ΤΑ ΓΕΛΙΑ ΝΕΥΡΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΞΕΡΕΙΣ ΛΕΣ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ ΜΗΠΩΣ …….

  4. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΣΟΥ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΓΡΑΦΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΑΚΙ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΝΕΦΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ 3 ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΜΑΣ ΠΙΑΣΑΝΕ ΤΑ ΓΕΛΙΑ ΝΕΥΡΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΞΕΡΕΙΣ ΛΕΣ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ ΜΗΠΩΣ …….

  5. Παιδιά,

    Επειδή δούλεψα ως υπάλληλος σε μια ΜΚΟ και είμουνα υπεύθυνος για τις ΑΠΔ (καταστάσεις ενσήμων του ΙΚΑ των ωφελουμένων). Εγώ δούλευα με 580 Ευρώ καθαρά το μήνα παρακαλώ για ωράριο πολλές φορές 10 ωρών/6’ημερο ενώ οι προσληφθέντες με 625. Σας λέω από τα μέσα μερικές πληροφορίες. Το θέμα της καθυστέρησης των πληρωμών οφείλεται καθαρά στην πολυπλοκότητα και την γραφειοκρατία του προγράμματος ΕΣΠΑ. Το υπουργείο έκανε πάνω από 2-3 μήνες να ελέγξει τους φακέλους μας. Χρειάζονται έλεγχο και αποφάσεις από 3 διαφορετικές υπηρεσίες του Υπουργείου για να δοθούν τα χρήματα.

    1. Η Διεύθυνση Α του υπουργείου εκδίδει την απόφαση αυτεπιστασίας και ένταξης του έργου
    2. Η Διεύθυνση Β ελέγχει και υπογράφει την επιλεξιμότητα
    3. Η οικονομική διεύθυνση ελέγχει τα νομιμοποιητικά έγγραφα του διακαιούχου (ασφαλιστική, φορολογική και δικαστική ενημερότητα) και τελικώς εκδίδει τα εντάλαματα (επιταγές) της εκταμίευσης

    Αφού δοθούν οι επιταγές χρειάζονται 2 ημέρες διατραπεζικής διακπεραίωσης για να εκκαθαριστούν και τότε τα χρήματα μπαίνουν στις μισθοδοσίες.

    Η εμπειρία μου από την ΜΚΟ που δούλεψα είναι ότι οι άνθρωποι του ΔΣ της ήταν εθελοντές με μεγάλη ευαισθησία και ανθρωπισμό που πραγματικά στενοχωριόντουσαν με τις καθυστερήσεις. Έτυχα μπροστά σε σκηνή που ο πρόεδρος δάνεισε 1 κατοστάρικο προσωπικά του χρήματα σε μια ωφελούμενη πολύτεκνη που είχε πρόβλημα.
    Δεν είμαι όμως καθόλου βέβαιος τι ρόλο βαράνε οι άλλες ΜΚΟ. Χρειάζεται να αξιολογηθεί ο ρόλος τους….

    1. πολλά εχουν ειπωθει για τις ΜΚΟ, αλλοι εργαζομενοι σε αυτές έχουν να πουν πιθανόν τα ακριβώς αντίθετα. Πως πχ αξιοποιείται κάτω από την αυταπάτη και το ιδεολογημα του εθελοντισμού, απλήρωτη ή κακοπληρωμένη εργασία όταν διάφοροι υπεύθυνοι των ΜΚΟ βάζουν στις τσεπες τους χρήματα απο τις ευρωπαικες/κρατικές επιχιρηγησεις στις ΜΚΟ. Δεν μας απασχολούν οι χριστιανικές φιλανθρωπίες του οποιοδήποτε υπεύθυνου. Οταν δουλεύουμε πρέπει και να πληρωνόμαστε. Δεν είναι ομως αποκλειστικά το θεμα των πληρωμών στην ώρα τους. Ειναι οτι οι ΜΚΟ βαλαν το χεράκι τους να καταργηθει το εργατικό δίκαιο και να προωθηθεί ο εργασιακός μεσαίωνας. Μαζί και η ΜΚΟ που δουλευεις ή δούλευες. Δεν νομιζεις οτι ειναι επιοικως προβληματικό και εσυ ο ιδιος να χρησιμοποιεις τον όρο ωφελούμενος αντί για εργαζόμενος;

  6. Το μόνο που έχω να πω είναι πως έχετε απόλυτο δίκιο. Οι ΜΚΟ όπως βλέπουμε και στις ειδήσεις είναι ο νέος τρόπος να είσαι “ανταγωνιστικός” εις βάρος του εργαζόμενου. Προσωπικά θεωρώ πως δεν θα έπρεπε να “διατιθόμαστε” σαν σκλαβάκια σε τέτοιες “οργανώσεις”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *