Νέα πεντάμηνα «μαγειρεύουν» – η εργασιακή βαρβαρότητα βαθαίνει

Νέα πεντάμηνα ετοιμάζει ο ΟΑΕΔ με ακόμα ποιο χειρότερους εργασιακούς όρους. Η απάντηση στη νέα εργασιακή βαρβαρότητα δεν μπορεί να είναι άλλη από την ταξική αυτοοργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς και την αντεπίθεση στον εργασιακό μεσαίωνα που πλέον είναι εδώ!
 
Πεντάμηνη εργασία για χιλιάδες ανέργους σε δήμους, με αμοιβή 490 ευρώ το μήνα για τους ανέργους άνω των 25 ετών και 427 ευρώ για όσους είναι κάτω των 25 ετών. 
Το δρόμο για την πεντάμηνη απασχόληση στους δήμους ανέργων που ζουν σε νοικοκυριά χωρίς ούτε… ένα εργαζόμενο ανοίγει σχέδιο του ΟΑΕΔ που υπέβαλε ο διοικητής του Οργανισμού Ηλ. Κικίλιας στον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση.

Το σχέδιο – που δημοσιεύει η Ημερησία – εκπονήθηκε στο πλαίσιο της εφαρμογής του Σχεδίου Απασχόλησης του υπουργείου για την αντιμετώπιση της καλπάζουσας, λόγω της ύφεσης, ανεργίας και προβλέπει τη δημιουργία θέσεων εργασίας γενικών καθηκόντων δήμους για χρονικό διάστημα πέντε μηνών με αμοιβή 490 ευρώ το μήνα για τους ανέργους άνω των 25 ετών και 427 ευρώ για όσους είναι κάτω των 25 ετών και κάλυψη των εισφορών.

Στόχος του πυροσβεστικού προγράμματος είναι η εισοδηματική στήριξη και η διατήρηση επαφής με την αγορά εργασίας των ανέργων (το 3ο τρίμηνο του 2012 περίπου 1.330.000 άτομα διέμεναν σε νοικοκυριά χωρίς κανένα εργαζόμενο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ).

Οι επιδοτούμενοι θα μπορούν να απασχοληθούν σε:

Εργα κοινωφελούς χαρακτήρα όπως διαμόρφωση και φροντίδα πάρκων και λοιπών έργων πρασίνου, αναδάσωση, δασοπροστασία και φύλαξη περιοχών υψηλού φυσικού κάλλους, καθαριότητα παράλιων περιοχών, καθαρισμοί και μικρές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις σε ρέματα, δράσεις διατήρησης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς κ.λπ.

Υπηρεσίες φροντίδας, μέριμνας ηλικιωμένων, ΑμεΑ και παιδιών κ.λπ.

Κοινωνικές δράσεις όπως κοινωνικά παντοπωλεία, συλλογή και διάθεση χρησιμοποιημένου ρουχισμού, ξενώνες αστέγων και κοινωνικά ιατρεία.

Οδική ασφάλεια μαθητών, σίτιση σε ολοήμερα σχολεία φτωχών περιοχών.