Ενημερώσεις εργαζομένων από Κρήτη και Σαλαμίνα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΚΡΗΤΗ: Σχόλιο από Μάρθα, 28/11/2012, ώρα 3:39 πμ

Γεια χαρά

Τα ίδια ακριβώς συμβαίνουν και στην Κρήτη. Ενώ η σύμβαση εργασίας -που σημειωτέον υπογράφηκε χωρίς να μας επιτραπεί να την διαβάσουμε- αναφέρει ότι το ημερομίσθιο είναι 25 ευρώ και δεν μπορεί το σύνολο των μηνιαίων ημερομισθίων να ξεπερνά τα 625 ευρώ, κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων των εργαζομένων μας ανακοινώθηκε ότι τελικά το ποσό των 625 ευρώ αφορά όσους δουλεύουν και το Σάββατο. Ωστόσο τα περισσότερα προγράμματα που τρέχουν εδώ είναι σε φορείς που δουλεύουν 5θήμερο. Συνεπώς οι εργαζόμενοι και να ήθελαν, δεν θα μπορούσαν να δουλέψουν εφόσον η υπηρεσία δεν λειτουργεί το Σάββατο. Ολο αυτό όπως καταλαβαίνει κανείς αφορά και τα ένσημα.

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι ότι το ποσό από το ΕΣΠΑ έχει εκταμιευθεί ή θα εκταμιευθεί στο μέλλον για το μηνιάτικο των 625 ευρώ ανά εργαζόμενο. Όμως αυτοί θα πληρώσουν στους περισσότερους εργαζόμενους από 550-575 ευρώ, που προκύπτει από την 5θήμερη εργασία (22χ25=550 ή 23χ25=575, ανάλογα με τον μήνα). Και η εύλογη απάντηση: Η διαφορά αυτή θα μπει απολύτως παράνομα στις τσέπες της ΜΚΟ!

Ένα άλλο θέμα που προκύπτει στην Κρήτη, είναι ότι για να υπογράψει ο κόσμος τις συμβάσεις τον υποχρέωσαν να πληρώσει 10 ευρώ το άτομο για να του δώσουν μια καρτέλα που θα φοράει υποτίθεται στην εργασία του. Σε όσους από εμάς διαμαρτυρηθήκαμε μας απάντησαν: Οκ. αφήστε τη σύμβαση εδώ και φύγετε!!! Οι αποδείξεις δε που έδωσαν ήταν αθεώρητες!!! Στις 12 /9 όπως οι ίδιοι δηλώνουν 1743 άτομα υπέγραψαν συμβάσεις και έδωσαν 10 ευρώ = 17430 ευρώ μπήκαν στις τσέπες τους!

Και αυτά είναι ψήγματα μπροστά στις εργασιακές συνθήκες, και στην τρομοκρατία που δέχονται οι εργαζόμενοι γενικά. Σχετικά υπάρχουν δημοσιεύσεις και εδώ https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1439754

Για την ώρα συγκεντρώνω στοιχεία, τα οποία δεν είμαι σίγουρη ότι γνωρίζω πώς να τα αξιοποιήσω. Ωστόσο θα ήθελα να μου υποδείξετε πού μπορώ να βρω εμπεριστατωμένα αυτό που λέτε πιο πάνω: «Η εργασία σε αυτά τα προγράμματα είναι πενθήμερη για όλους και ισχύει το εργατικό δίκαιο». για να μπορέσω να το χρησιμοποιήσω απέναντι στις απειλές που δεχόμαστε. Η επιτροπή εργαζομένων που πριν λίγο μέρες συστήθηκε δεν λειτουργεί ακόμα απόλυτα.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑ: Σχόλιο από Ειρήνη Κ., 09/11/2012, ώρα 10:14 μμ

Στο δημο σαλαμινας μας υποχρεωνουν να δουλευουμε και σαββατο η κυριακη.

6 ημερες.με εκβιαζουν οτι αν δε δεχτω θα απολυθω.

δεχτηκα να μπω στα αποριμματοφορα αν και ανεμβολιαστη ,και χωρις βαρεα ενσημα ,λιγω κοινωφελους,γιατι μου ηπαν ειμαι υποχρεωμενη,αλλα δεν εχω χρηματα να μετακινουμε 6 μερες στη δουλεια,μαλιστα την 6 μερα με στελνουν με δικο μου μεσο σε δυσπροσιτο μερος του νησιου να καθαρισω μια λαικη.

να παρω λεει ταξι αν δεν εχω μηχανακι

την αργια λεει των χριστουγενων θα τη δουλεψω μια μερα επιπλεον στο προγραμμα οπως και καθε αλλη αργια τυχει.
προχθες που απεργουσαν μου απαγορeυσαν οι μονιμοι να υπογραψω παροτι πηγα στη δουλεια

σας παρακαλω.απαντηστε μου.ειμαι σε απελπισια.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *