Το αρχικό κάλεσμα…

Πλήρη δικαιώματα για τους εργαζόμενους στα προγράμματα ενοικιαζόμενης «κοινωφελούς» εργασίας

Eδώ και καιρό με αφορμή την κρίση πραγματοποιείται η μεγαλύτερη επίθεση απέναντι στους εργαζομένους. Kατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, εκ περιτροπής εργασία, ατομικές συμβάσεις εργασίας. Με πρόσχημα μάλιστα την καταπολέμηση της ανεργίας, η επίθεση αυτή παίρνει και τη μορφή της «δημιουργίας θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα».

Συγκεκριμένα: είναι προγράμματα επιχορηγούμενα από την ευρωπαϊκή ένωση μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) με τις ασφαλιστικές εισφορές να πληρώνονται από τον ΟΑΕΔ (με χρήματα δηλαδή που έχουν κρατηθεί από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων), χωρίς επίδομα αδείας, γάμου, παιδιών, σπουδών, τριετίες, αποδοχές άδειας, δώρο εορτών, με αμοιβή 25 ευρώ τη μέρα και όχι μεγαλύτερη από 625 ευρώ μηνιαίως, ανεξάρτητα από την ειδικότητα του εργαζόμενου.

Οι προσλήψεις στο πρόγραμμα αυτό, που αφορούν 57.000 ανέργους για την πλήρωση κενών οργανικών θέσεων εργασίας σε Δήμους και Νοσοκομεία (Γ. Γεννηματάς, Σωτηρία, Παίδων «Αγία Σοφία», Αλεξάνδρα, Ευαγγελισμός, Ασκληπείο Βούλας) και σε ειδικότητες όπως : παραϊατρικές, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, οικοδόμοι, εργατοτεχνίτες, διοικητικοί κ.α) γίνεται μέσω ενοικίασης των εργαζομένων από ΜΚΟ, σωματεία, αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες.

Επί της ουσίας δηλαδή για εταιρίες ενοικίασης εργαζομένων που απολαμβάνουν αντίστοιχα οικονομικά οφέλη μέσω των επιδοτήσεων από το ΕΣΠΑ (το 5% επί του μισθού κάθε εργαζομένου που θα προσλαμβάνεται). Είναι μια νέα εκδοχή των stage στην εποχή της νέας ολομέτωπης επίθεσης στους εργαζόμενους. Παράλληλα είναι συχνό το φαινόμενο οι εργαζόμενοι μετά από μήνες δουλειάς να μην πληρώνονται (δήμος Καλλιθέας, Περιφέρεια Σάμου, Πάτρα). Οι εργαζόμενοι σε Σάμο και Πάτρα έχουν ήδη προχωρήσει σε κινητοποιήσεις.

Στα προγράμματα αυτά έχει ενταχθεί ως εταιρία ενοικίασης εργαζομένων και το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ με 879 θέσεις «Κοινωφελούς Εργασίας» στους δήμους Περιστερίου, Αγίας Παρασκευής, Λιοσίων, Ελευσίνας, Παλλήνης, Ζωγράφου, Αθηναίων κ.α. Η ΓΣΕΕ δηλαδή στο όνομα της καταπολέμησης της ανεργίας, προωθεί έμπρακτα την καταστροφή των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, των όποιων δικαιωμάτων έχουν απομείνει, την προώθηση – θεσμοθέτηση της ενοικιαζόμενης εργασίας, βάζοντας τους εργαζόμενους να υπογράψουν ότι θα εργάζονται κατά παρέκκλιση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης που υποτίθεται ότι υπερασπίζονται

Tα προγράμματα αυτά αποτελούν τον πολιορκητικό κριό για τη διαμόρφωση γενικότερα ενός μοντέλου εργαζόμενου χωρίς καθόλου δικαιώματα και μόνο με υποχρεώσεις, πλήρως υποταγμένου στις ορέξεις των αφεντικών. Το εργασιακό αυτό καθεστώς, που δεν απέχει και πολύ από το καθεστώς των στρατοπέδων καταναγκαστικής εργασίας, πρέπει να αποκρουστεί. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και των συλλογικών συμβάσεων περνάει μέσα από τον αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή επισφαλούς και ενοικιαζόμενης εργασίας και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε αυτά τα προγράμματα.

Απέναντι στην ενοικιαζόμενη εργασία που νομιμοποιούν και προωθούν ΟΑΕΔ – ΔΗΜΟΙ – ΜΚΟ – ΓΣΕΕ – ΚΡΑΤΟΣ να απαιτήσουμε:

– Πλήρη δικαιώματα για τους εργαζόμενους στα προγράμματα «κοινωφελούς» εργασίας

– Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, των εταιριών ενοικιαζόμενης εργασίας και των Μ.Κ.Ο

– Σταθερή εργασία για όλους, όλες με κοινωνικό μισθό που να καλύπτει τις ανάγκες μας

ΚΑΛΕΣΜΑ σε ΣΥΖΗΤΗΣΗ και ΟΡΓΑΝΩΣΗ,

Τετάρτη 10 Οκτώβρη στις 19:00, ΑΣΟΕΕ (Πατησίων 76)

Άνεργοι/ες από τις γειτονιές της Αθήνας

Αναδημοσίευση από το blog των Άνεργων/ες από τις γειτονίες της Αθήνας

http://anergoigeitonion.espivblogs.net