Ενημέρωση από τη συγκέντρωση ανέργων/εργαζομένων στα κεντρικά του ΟΑΕΔ στον Άλιμο (27/2)

Γύρω στα 150 άτομα συγκεντρωθήκαμε στο κτίριο της διοίκησης του ΟΑΕΔ στον Άλιμο την Πέμπτη 27/2, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της συνέλευσης ανέργων/εργαζομένων στην κοινωφελή εργασία και στα προγράμματα ΟΑΕΔ/ΕΣΠΑ, των άνεργων από γειτονιές της Αθήνας, του ΣΩ.Β.Α., σωματείων, συνελεύσεων εργαζομένων/ανέργων, και συνελεύσεων γειτονιών.

Οι συγκεντρωμένοι φωνάζοντας συνθήματα όπως «υπάρχει ένα αίτημα που πρέπει να το θέσεις/επίδομα ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις», «δεν πάω να δουλέψω όπου μου πεις εσύ/για άρνηση εργασίας, καμία διαγραφή», «άμα αρρωστήσω δεν θα πληρωθώ/με λένε ‘ωφελούμενο’ και πάω να τρελαθώ», «αυτό που λένε ωφέλεια σημαίνει πρακτικά/τζάμπα εργασία για τ’ αφεντικά», «τρομοκρατία είναι να ψάχνεις για δουλειά, καμιά ειρήνη με τα’ αφεντικά» εισήλθαμε όλοι μαζί στο κτίριο και ανεβήκαμε στα γραφεία της διοίκησης στον 1ο όροφο, απαιτώντας άμεση απάντηση στα αιτήματα μας. Αν και η πρώτη αντίδραση του προϊστάμενου γραμματέα της διοίκησης Γκούνη Σ. ήταν να καλέσει την αστυνομία, τελικά δέχτηκε να συνομιλήσει ενώπιον όλων των παρευρισκομένων σε αίθουσα του ισογείου του κτιρίου.

Ο υπεύθυνος του ΟΑΕΔ αρνήθηκε ότι πραγματοποιούνται διαγραφές από τα μητρώα του ΟΑΕΔ ανέργων που αρνούνται θέσεις εργασίας σε κοινωφελή προγράμματα, παρά τ’ ότι του αναφέρθηκαν τέτοιες περιπτώσεις, ενώ παρουσιάστηκε μπροστά του και συνάδελφος που αρνήθηκε να δουλέψει σε θέση άσχετη με το αντικείμενο που προσλήφθηκε στο ΚΕΠ Καισαριανής και ο οποίος γι’ αυτό το λόγο απολύθηκε και του μηδενίστηκε η κάρτα ανεργίας. Ο γραμματέας μας παρέπεμψε σε πρόσφατη εγκύκλιο του ΟΑΕΔ προς τα επιμέρους παραρτήματα του να μην προχωρούν σε διαγραφές «ωφελουμένων» που δεν εργάζονται στη θέση εργασίας που πέρασαν, μια εγκύκλιο όμως που καθόλου τυχαία χαρακτηρίζεται από ασάφεια ως προς το αν συμπεριλαμβάνει όλους τους ανέργους ή αν αναφέρεται ειδικά στις κατηγορίες των ανέργων τους οποίους αρνήθηκε να προσλάβει ο φορέας.

Εμείς από την πλευρά μας απαιτήσαμε την έκδοση μιας σαφής εγκυκλίου που θα ακυρώνει τη ρύθμιση που με ευθύνη του ΟΑΕΔ τον περασμένο Δεκέμβριο φορέθηκε «καπέλο» σε όσους είχαν κάνει αιτήσεις για κοινωφελή προγράμματα, μιας νέας εγκυκλίου επομένως που θα διασφάλιζε και τη μη διαγραφή κανενός ανέργου για τέτοιο λόγο και στα μελλοντικά προγράμματα. Ο κ. Γκούνης δήλωσε προφορικώς και γραπτώς ότι συμφωνεί μαζί μας, οπότε περιμένουμε η υπογραφή του να μετουσιωθεί σε πράξη που θα φέρει την σφραγίδα του ΟΑΕΔ το επόμενο διάστημα.

diagrafes

Ως προς τις μη πληρωμές των αργιών και του 25ημερου εργασίας για πλήρη μηνιαία απασχόληση σύμφωνα με το ισχύον εργατικό δίκαιο, στην οποία προβαίνουν πολλοί φορείς που απασχολούν 5μηνους, η διοίκηση του ΟΑΕΔ επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για αυθαιρεσία, παρουσιάζοντας μας σχετικό έγγραφο. Σύμφωνα με αυτό η πληρωμή κι η ασφάλιση των εργαζόμενων γίνεται σύμφωνα με τους ισχύοντες γενικούς κανονισμούς ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όπου ως ημερομίσθιο υπολογίζεται και η έκτη μέρα (Σάββατο) κατά την διάρκεια 5ημερης εβδομάδας, όπως και οι αργίες.

argies1argies2

Η αναγνώριση της ισχύος της συγκεκριμένης ρύθμισης του εργατικού δικαίου έχει σημασία όχι μόνο για να τριφτεί στην μούρη όσων προϊσταμένων επιμένουν να πετσοκόβουν από συναδέλφους το ήδη πενιχρό μηνιάτικο των 490/425 ευρώ, αλλά και γιατί αποδεικνύει την ελαστικότητα και ασάφεια της πρόβλεψης περί πληρωμής κατά παρέκκλιση των συλλογικών συμβάσεων, με βάση την οποία οι «ωφελούμενοι» δεν δικαιούμαστε άδειες, αναρρωτικές, επιδόματα, αποζημίωση σε περίπτωση ατυχήματος κτλ. Απέναντι λοιπόν στην απαίτηση μας όπως και με την περίπτωση των αργιών να υπάρξουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις που να κατοχυρώνουν την εργασία μας με βάση τα ισχύοντα εργατικά/ασφαλιστικά δικαιώματα, η διοίκηση του ΟΑΕΔ μας δήλωσε ότι… θεωρητικά συμφωνεί μαζί μας αλλά πρακτικά είναι ευθύνη του Υπουργείου Εργασίας, προς το οποίο έχει σταλεί σχετικό έγγραφο-ερώτηση. Ο ΟΑΕΔ ουσιαστικά δέχεται ότι εφαρμόζει (όπως κι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς) το βάρβαρο μέτρο της εργασίας χωρίς άδειες και δικαιώματα, απλά «πετάει το μπαλάκι» στον πολιτικό προϊστάμενου του, το Υπουργείο Εργασίας, που ως γνωστό νομοθετεί ως εντολοδόχος των ντόπιων και ξένων αφεντικών.

ergatikinomothesia1ergatikinomothesia2

Όσον αφορά το επίσης επιτακτικό ζήτημα της μη ύπαρξης πρόβλεψης για σταθερή μηνιαία πληρωμή των εργαζόμενων και επομένως της καθυστέρησης πληρωμών των δεδουλευμένων σε αρκετές περιπτώσεις εκεί η διοίκηση του ΟΑΕΔ έριξε την ευθύνη στους δήμους και τους υπόλοιπους φορείς που καθυστερούν να αποστείλουν τα παρουσιολόγια. Στην απαίτηση μας να υπάρχουν ρυθμιστικές προβλέψεις ελέγχου και τιμωρίας όσων φορέων δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντα τους, αντί να υπάρχουν μέτρα ελέγχου της παρουσίας/απουσίας των 5μηνων εργαζομένων από υπαλλήλους του ΟΑΕΔ, δεν πήραμε κάποια απάντηση. Την ίδια μη-απάντηση πήραμε και σχετικά με το πώς ο ΟΑΕΔ διασφαλίζει ότι εργαζόμαστε σε συγκεκριμένα καθήκοντα που αναφέρονται στην προκήρυξη της θέσης κι όχι όπως συμβαίνει συνήθως, που γινόμαστε «παιδιά για όλες τις δουλειές».

Χωρίς κάποια συγκεκριμένη ανταπόκριση, πέρα ίσως από την… κατανόηση στα προβλήματα μας, υπήρξε και το αίτημα να μπορούμε να εκδίδουμε βιβλιάριο ασθενείας από την πρώτη μέρα εργασίας μας, αφού τα απαιτούμενα 60 ένσημα για ασφάλιση στο ΙΚΑ μπαίνουν μετά τη λήξη του 5μήνου. Όσον αφορά τ’ ότι καλύπτουμε ως εργαζόμενοι «γυμνοί» από δικαιώματα θέσεις πάγιων και διαρκών αναγκών που μένουν κενές λόγω των απολύσεων, στ’ ότι οι «κοινωφελείς» στην εκπαίδευση βιώνουν ένα βουνό αυθαιρεσιών, στ’ ότι τα 490/425 ευρώ δεν καλύπτουν τις στοιχειώδεις μηνιαίες ανάγκες μας, όπως και στ’ ότι οι περισσότεροι άνεργοι/ες αποκλειόμαστε από το επίσης πενιχρό επίδομα ανεργίας ή είμαστε ανασφάλιστοι/ες, ο προϊστάμενος για άλλη μια φορά μας παρέπεμψε στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Προφανώς το ίδιο συνέβη απέναντι στη συνολική μας απαίτηση για κατάργηση της εκμετάλλευσης των ανέργων μέσω των κοινωφελών προγραμμάτων και των Voucher, για τα τελευταία μάλιστα ο ΟΑΕΔ δήλωσε αναρμόδιος. Παρ’ όλα αυτά, εξ’ αιτίας της μαζικής, δυναμικής και επίμονης διεκδίκησης των στοιχειωδών δικαιωμάτων μας υπήρξε γραπτή δέσμευση ότι όλα τα αιτήματα μας θα λάβουν απάντηση εντός δεκαημέρου.

apantisi10imero

Εγκαταλείψαμε το κτίριο διοίκησης του ΟΑΕΔ στον Άλιμο στις 15:00, με τη λήξη της στάσης εργασίας που είχαν καλέσει για τους «κοινωφελείς» κάποια λίγα σωματεία σε δήμους, γνωρίζοντας ότι η συγκεκριμένη δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας αποτέλεσε μια πρώτη σημαντική μάχη ενάντια στα νεοφιλελεύθερα προγράμματα πειθάρχησης των ανέργων και συνολικής υποτίμησης των εργαζομένων που προωθεί ο ΟΑΕΔ ως εκτελεστικό όργανο της κυρίαρχης πολιτικής. Πλέον είμαστε ακόμα περισσότερο πεπεισμένοι ότι ο εκβιασμός των κοινωφελών προγραμμάτων και των Voucher μπορεί και πρέπει να καταργηθεί μέσα από μαζικούς, μαχητικούς, αυτοοργανωμένους αγώνες εργαζομένων και ανέργων, «προσωρινών» και «μόνιμων», χωρίς να περιμένουμε κανέναν «ειδικό» και εργατοπατέρα να μας καθοδηγήσει για το πώς θα παλέψουμε τόσο σε κάθε χώρο εργασίας, και σε κάθε γειτονιά, όσο και κεντρικά. Και άρα θα υπάρξει σίγουρα συνέχεια…

Και κάποιες φωτογραφίες από τη συγκέντρωση, περισσότερες εδώ

2014-02-27-11.54.16

2014-02-27-11.53.31

2014-02-27-11_

Μία απάντηση στο “Ενημέρωση από τη συγκέντρωση ανέργων/εργαζομένων στα κεντρικά του ΟΑΕΔ στον Άλιμο (27/2)”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *