Λαθρεπιβάτες σε μια βάρβαρη πορεία (με ελεγκτές ανέργους)

ΟΑΣΑ

Τον τελευταίο καιρό, εύκολα παρατηρείται από τον καθένα και την καθεμιά που αναζητά εργασία μια μεγάλη αύξηση των θέσεων στα προγράμματα του ΟΑΕΔ, αναλογικά με τις υπόλοιπες (σχεδόν μηδαμινές) προσλήψεις. Ένα πολυάριθμο κομμάτι ανέργων, χτυπημένο από τις περικοπές σε όλα τα πεδία και αναγκασμένο να εργαστεί για να αναπαραχθεί, ψάχνει πλέον εργασία μέσω αυτών των προγραμμάτων. Οι συγκεκριμένες θέσεις, απογυμνωμένες από το σύνολο των εργατικών δικαιωμάτων (επιδόματα, άδειες, τακτικός μισθός κ.ά.), έρχονται να ικανοποιήσουν αφενός τις πάγιες ανάγκες που δημιουργούνται από τις χιλιάδες απολύσεις και διαθεσιμότητες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (κοινωφελής εργασία) και αφετέρου τις ορέξεις των επιχειρήσεων για φτηνό (έως τζάμπα) και ευέλικτο εργατικό δυναμικό (voucher). Νοσοκομεία και σχολεία, φροντιστήρια και ξενοδοχεία, Μητροπόλεις και ΙΚΑ είναι κάποιοι από τους έμμεσους ευνοούμενους εργοδότες, με τον ΟΑΕΔ να παίζει το ρόλο ρυθμιστή – στρόφιγγας  στη μεγάλη δεξαμενή των ανέργων.

Από την προκήρυξη του ΟΑΕΔ (12 Νοεμβρίου) για τις 28.000 θέσεις κοινωφελούς εργασίας, οι 200 αφορούσαν διοικητικό προσωπικό (ΔΕ Διοικητικού) στον ΟΑΣΑ (λεωφορεία – τρόλεϋ – ηλεκτρικός σιδηρόδρομος), χωρίς να αναφέρεται κάποια άλλη επεξήγηση για τις θέσεις. Τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων (13 Δεκεμβρίου) συνόδευε η ανακοίνωση του ΟΑΕΔ ότι όποιος/α άνεργος/η δεν αποδεχτεί τη θέση του, αυτομάτως θα διαγραφεί από τα μητρώα του, χάνοντας την κάρτα και ό,τι δικαίωμα απορρέει από αυτή. Και ενώ αυτό έρχεται κατόπιν εορτής, αναγκάζοντας και τον τελευταίο διστακτικό να πάει στη δουλειά του ή να ξαναρχίσει από το μηδέν, 3 μέρες αργότερα ο ΟΑΣΑ καλεί τους επιτυχόντες να υπογράψουν ως ελεγκτές κομίστρου.

Το γεγονός αυτό δεν μπορεί παρά να μας εξοργίζει, όχι ως κάτι “υπερβολικό” στην κατά τα άλλα ομαλή καθημερινή συνθήκη, αλλά ως μια ακόμα σταγόνα στο ποτήρι της εκμετάλλευσής μας που έχει ξεχειλίσει εδώ και καιρό. Ο συνδυασμός της ανεργίας και της φτώχειας, της αύξησης του κόστους όλων των μέσων μεταφοράς (εισιτήρια, καύσιμα) και της διαχείρισης της μη-συμμόρφωσης (ελεγκτικοί μηχανισμοί, καταστολή) είναι κάτι παραπάνω από εμφανής εδώ: η μάζα των ανέργων αξιοποιείται ως υπόστρωμα της καλλιέργειας του πολέμου μεταξύ των φτωχών, ως πεδίο ανάπτυξης του ανταγωνισμού και του αλληλοφαγώματος των “από κάτω” – ο άνεργος με τα περισσότερα μόρια θα επιβιώσει κόβοντας 70ευρα πρόστιμα σε άλλους άνεργους ή εργαζόμενους επιβάτες, που δεν μπορούν ή δε θέλουν να πληρώσουν για τη μετακίνησή τους. Ξέραμε μέχρι τώρα ότι ακόμα και ο “μισθός” των 490 ευρώ, καταβαλλόμενος έτσι κι αλλιώς όποτε τους καπνίσει, δε μας έφτανε ούτε για εισιτήριο για τη δουλειά. Τώρα μαθαίνουμε ότι θα έχουμε και άλλους “ωφελούμενους” να μας κυνηγάνε. Υπέροχα!

 Ο πόλεμος όμως που διεξάγεται σήμερα δεν είναι (απόλυτα) μονόπλευρος. Τόσο την τιμωρητική διαγραφή από τα μητρώα, όσο και την τοποθέτηση των επιτυχόντων σε θέσεις ελεγκτών στα ΜΜΜ, ακολούθησαν αντιδράσεις από κομμάτι των εμπλεκόμενων. Μετά από ομαδική διαμαρτυρία και πιέσεις επιτυχόντων στον ΟΑΣΑ και τον ΟΑΕΔ, ο τελευταίος εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία δεν πραγματοποιούνται διαγραφές από τα μητρώα όταν υπάρχει “αναντιστοιχία της αιτούμενης θέσης με την προσφερόμενη” (οι ελεγκτές ήταν τέτοια περίπτωση). Μαζί με κάποιες αντιδράσεις άλλων (μεμονομένων ανέργων, συλλογικοτήτων, τοπικών σωματείων συμβασιούχων ή εργαζομένων στον ΟΑΕΔ), το όλο ζήτημα έχει οδηγηθεί σε ένα για την ώρα “γκρίζο πεδίο”, όπου από τη μία ο ΟΑΕΔ φαίνεται ότι θα συνεχίσει να διαγράφει όσους και όσες αρνούνται τη θέση αν δεν υπάρχει αναντιστοιχία, ενώ τοπικοί ΟΑΕΔ λένε ότι ακόμα δεν υπάρχει σαφής οδηγία ή δεσμεύονται για μη-διαγραφή (πχ. Βόλος). Αυτά τα μικρά νικηφόρα βήματα και η σχετική αναδίπλωση πρέπει να συζητηθούν και να συνεχιστούν μέχρι να γενικευτούν, αλλιώς η βαρβαρότητα των νέων εργασιακών σχέσεων θα περάσει από πάνω μας.

 Όσο για το ζήτημα με την πρόσληψη ανέργων ως “ωφελούμενων ελεγκτών” στον ΟΑΣΑ, όσοι και όσες δεν ψήνονταν με την ιδέα να μαντρώνουν και να αγχώνουν κόσμο πέτυχαν μια πρώτη νίκη και αρνήθηκαν τη δουλειά χωρίς επιπτώσεις. Γνωρίζουμε ότι ο καταναγκασμός της χρόνιας ανεργίας, η ανάγκη και η έλλειψη εναλλακτικής μας αναγκάζουν όλους και όλες σε ατομικές συνθηκολογήσεις, σε ρόλους που μισούμε να παίζουμε. Για να μη γίνει λοιπόν ο καθένας μόνος βορά των κρατικών πολιτικών διαχείρισης της ανεργίας, καλούμε όσους/ες δέχτηκαν τη θέση στον ΟΑΣΑ να διεκδικήσουν συλλογικά την πρόσληψη σε άλλη θέση και να δημιουργήσουν πρόβλημα στην εξεύρεση προσωπικού ελέγχου από τις τάξεις μας. Η δολοφονία του άνεργου Θ. Καναούτη από ελεγκτή στο Περιστέρι, αλλά και τόσοι καθημερινοί τραμπουκισμοί ανθρώπων που δεν έχουν χρήματα από πολλούς ελεγκτές δε διαγράφονται αυτόματα από τη μνήμη μας. Δηλώνουμε συνεπώς ότι όποιος αποδεχτεί με χαρά τη θέση και με ιδιαίτερο ζήλο επιδοθεί στο κυνήγι επιβατών, πιστεύοντας ότι θα τη βγάλει καθαρή για 5 μήνες (λες και έπειτα δε θα βρεθεί ο ίδιος στη θέση του αδύναμου-να-πληρώσει επιβάτη), θα απομονωθεί ως αντίπαλος σε μια σύγκρουση συμφερόντων.

 ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΘΑ ΣΑΡΩΣΕΙ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ

ΚΑΙ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ/ΕΠΙΣΦΑΛΩΝ ΤΗ ΘΕΣΜΙΚΗ ΚΟΡΟΙΔΙΑ.

 Συνέλευση ανέργων/εργαζομένων στην “κοινωφελή εργασία” και στα προγράμματα ΟΑΕΔ/ ΕΣΠΑ  https://synekox.espivblogs.net

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *