Για την κινητοποίηση στο Σ.ΕΠ.Ε

Στις 12 Φεβρουαρίου η Συνέλευση ανέργων/εργαζομένων στην κοινωφελή εργασία οργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την υπηρεσία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στην οδό Σταδίου. Σε συντονισμό με το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις ΜΚΟ(ΣΒΕΜΚΟ), την ίδια μέρα, προκηρύχθηκε 3ωρη στάση εργασίας (12-3) ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή συναδέλφων και συναδελφισσών που εργάζονται σε 5μηνα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

Στόχος της συγκέντρωσης ήταν η διενέργεια μαζικών καταγγελιών προς το Σ.ΕΠ.Ε από εργαζόμενους-ες για μια σειρά ζητημάτων που προκύπτουν από τις συνθήκες και τους όρους εργασίας στα προγράμματα αυτά: από την διεκδίκηση δεδουλευμένων μέχρι την απροσχημάτιστη καταπάτηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων όπως πχ. άδειες, επιδόματα. Η κίνηση αυτή εγγράφεται σε μια σειρά κινήσεων που στοχεύουν αφενός στην οργάνωση και τον συντονισμό των εργαζομένων που κινητοποιούνται μέσα στους χώρους εργασίας τους και αφετέρου στην ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε μέσα από την έμπρακτη υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων μας.
Πριν καν πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση, αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει την κεντρική είσοδο του κτιρίου εκτελώντας ταυτόχρονα χρέη κλητήρα και πορτιέρη ενημερώνοντας τους πολίτες που ζητούσαν εξυπηρέτηση να πάνε «από την πίσω πόρτα». Όταν οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες συγκεντρωθήκαμε και κινηθήκαμε προς την είσοδο ώστε να ανέβουμε στο Σ.ΕΠ.Ε και να καταθέσουμε τις καταγγελίες αντιμετωπίσαμε τους επικεφαλής των αστυνομικών οι οποίοι μας γνωστοποίησαν ότι έχουν εντολές από το «κέντρο» (εννοώντας την ΓΑΔΑ!) να μην μας επιτρέψουν την είσοδο.

Λίγο αργότερα, και αφού αντιλήφθηκαν το παράλογο της απαγόρευσής τους, μας γνωστοποίησαν ότι η υπηρεσία της Σ.ΕΠ.Ε είναι «αναρμόδια» για την υπόθεσή μας και να πάμε στο Υπ.Εργασίας στην οδό Πειραιώς. Αφού δοκιμάστηκαν αρκετά τα όρια της ψυχραιμίας μας και αντιληφθήκαμε τον εμπαιγμό από Αστυνομία και Σ.ΕΠ.Ε καταφέραμε να μπούμε στο κτίριο αναζητώντας τους αρμόδιους.

Οι αρμόδιοι όμως δήλωσαν αναρμόδιοι! Καμία και κανείς εκ των υπαλλήλων του Σ.ΕΠ.Ε δεν δεχόταν τις έγγραφες καταγγελίες μας και την απαίτηση για διενέργεια εργατικής διαφοράς με τους εργοδότες, τις Μ.Κ.Ο. Αντίθετα, επισήμως και ανεπισήμως, δήλωναν ότι δεν μας αναγνωρίζουν ως εργαζόμενους, ότι πρέπει να απευθυνθούμε στην διαχειριστική αρχή για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ στην Κοραή (!) καθώς και ότι είναι ανώφελη η κίνησή μας.

Εντέλει, αναγκάστηκαν να δεχτούν τις καταγγελίες μας ενώ ακόμα και σήμερα, 1 μήνα μετά, δεν έχει υπάρξει καμία κλήση των συναδέλφων για διενέργεια εργατικής διαφοράς. Αντίθετα, στους συνάδελφους που συμμετείχαν κάνοντας καταγγελίες κοινοποιήθηκε έγγραφο που γνωστοποιεί ότι το Σ.ΕΠ.Ε μεταβιβάζει το αίτημά μας σε υποδιεύθυνση του υπ.Εργασίας που διαχειρίζεται το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού»!

Μέσα και από αυτήν την κινητοποίηση, έγινε ξεκάθαρο ότι η εργασιακή βαρβαρότητα με οποιαδήποτε μορφή παίρνει αυτή –κοινωφελής εργασία, πρακτική άσκηση κ.α- διαθέτει και την «απαραίτητη» θεσμική και γραφειοκρατική θωράκιση, την ώρα που η εργοδοσία εξαπολύει μια άνευ προηγουμένου επίθεση στα στοιχειώδη δικαιώματα μας. και η απάντηση απέναντι σ’ όλα αυτά πρέπει να δοθεί και θα δοθεί: συλλογικά, αυτοοργανωμένα και αποφασιστικά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *