ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

Αναδημοσίευση από athens.indymedia.org (https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1442182)

 

ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ…
Την Τετάρτη 05/12 οι εργαζόμενοι των προγραμμάτων «κοινωφελούς εργασίας» οργάνωσαν παράσταση διαμαρτυρίας στο Εργατικό Κέντρο Βόλου. Η παρέμβασή μας αυτή απευθύνονταν στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων που απαρτίζουν το Δ.Σ. του ΕΚΒ, αλλά και στον  πρόεδρό του, ο οποίος είναι και ο τυπικός εργοδότης των προγραμμάτων. Σαν πρωτοβουλία εργαζομένων στα ΚΟΧ Μαγνησίας, θέσαμε τα εξής 5 αιτήματα.

Α) την άμεση καταβολή των χρημάτων και τη σταθερή μηνιαία καταβολή αυτών, Β) την ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων από την πρώτη μέρα εργασίας και όχι μετά από 3 μήνες, Γ) την χορήγηση των αδειών Δ) κάλυψη όλου του υλικοτεχνικού εξοπλισμού που προβλέπεται από τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, και Ε) την κάλυψη των μεταφορικών εξόδων σε όποιες υπηρεσίες οι εργαζόμενοι μετακινούνται από την έδρα εργασίας .

 

Η δυναμική παρουσία των εργαζομένων και το αδιαπραγμάτευτο των αιτημάτων μας κατάφεραν να αποσπάσουν από τον πρόεδρο του ΕΚΒ ( ο οποίος και επανεκλέγει ) δέσμευση για γραπτή κοινοποίηση προς τις υπηρεσίες που απασχολούν εργαζόμενους ΚΟΧ σχετικά με τη χορήγηση αδειών (όπως εξάλλου προβλέπεται από την υφιστάμενη νομοθεσία), σχετικά με την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού εργασίας (γάντια, ρούχα, εργαλεία κτ.λ.) όπου απαιτείται, καθώς και αναφορικά με την κάλυψη των εξόδων μεταφοράς, όποτε ο/η εργαζόμενος/η μετακινείται από την έδρα εργασίας. Αντίστοιχα αποσπάστηκε δέσμευση για γραπτή κοινοποίηση στο ΙΚΑ, σχετικά με την άμεση έκδοση βιβλιαρίου υγείας. Για την μισθοδοσία, επί της ουσίας «έριξε το μπαλάκι» στους φορείς στους οποίους εργάζονται οι εργαζόμενοι της «κοινωφελούς εργασίας», αναγνωρίζοντας προφανώς πως τα χρήματα υπάρχουν και ότι η γραφειοκρατία που οι ίδιοι δημιουργούν τα στερεί ή τα καθυστερεί από τους εργαζόμενους.
ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ…
Μετά την πίεση επιτροπής εργαζομένων που είχε αναλάβει να βρίσκεται την Παρασκευή 07/12 στο ΕΚΒ για να διασφαλιστεί η υλοποίηση των δεσμεύσεων που αποσπάστηκαν στην παράσταση διαμαρτυρίας, τελικά οι ανωτέρω κοινοποιήσεις προωθήθηκαν στους αρμόδιους φορείς. Τα μέχρι τώρα γεγονότα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν παρά μια πρώτη επιτυχία της συλλογικής δράσης των εργαζόμενων της «κοινωφελούς εργασίας».ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΦΗΣΗΧΑΖΟΥΜΕ! ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΙΥΝ ΤΗ ΦΤΩΧΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ! ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ – ΑΤΟΜΟ Ή ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ – ΑΠΟ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΕΝΕΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΠΛΕΟΝ ΑΝΤΙΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ. ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΝΗΚΕΙ ΚΑΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΒ. ΑΥΤΗ Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ «ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ» ΤΟΥΣ ΟΥΤΕ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΤΗΝ «ΤΑΞΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ» ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ.  
ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ…
Για  την υλοποίηση όλων των παραπάνω δεν πρέπει να επαναπαυτούμε. Ενδεικτικό της πολιτικής βούλησης του ΕΚΒ είναι ότι ενώ όλα τα αιτήματα των εργαζομένων περιλαμβάνονταν στο έγγραφο που έστειλε το ΕΚΒ, δεν περιλαμβανόταν διαταγή προς τους φορείς για το ζήτημα των αδειών, σχετικά με το οποίο ενώπιων όλων ο πρόεδρος του ΕΚΒ ομολόγησε πως προβλέπονται 2 ημέρες άδειας ανά μήνα. Στην επιτροπή εργαζομένων μας που έλαβε το έγγραφο που εστάλη στις υπηρεσίες βέβαια, στέλεχος του ΕΚΒ επανέλαβε προφορικά, πως προφανώς προβλέπονται άδειες και από τη Δευτέρα μπορούμε να τις ζητάμε. Εμείς από την πλευρά μας προτρέπουμε όλους τους συναδέλφους να ζητήσουν κανονικά την άδεια του Δεκέμβρη και να καταγγείλουν ανοιχτά όποιον φορέα τολμήσει να τους τις αρνηθεί. Ενωμένοι και οργανωμένοι συνεχίζουμε μέχρι να κερδίσουμε όσα δικαιούμαστε και έχουμε ανάγκη. Για να χτίσουμε ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα που μας επιβάλλουν μια νέα χάρτα αναγκών και δικαιωμάτων της εργαζόμενης πλειοψηφίας.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ… ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ…
Τέλος πρέπει να σημειώσουμε ότι μετά το τέλος τις κινητοποίησης της Τετάρτης 05/12 στο ΕΚΒ αποφασίστηκε από τους παρευρισκόμενους εργαζόμενους, ηπραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης όλων των εργαζομένων στα ΚΟΧ την Τετάρτη 12/12 στο Εργατικό Κέντρο Βόλου στις 18:00 η ώρα, προκειμένου να οργανώσουμε και να συντονίσουμε τη δράση μας από εδώ και πέρα. Επίσης θετική εντύπωση μας δημιούργησε η αρχική εμφάνιση μελών του ΠΑΜΕ που εργάζονται στα ΚΟΧ οι οποίοι εδώ και έναν μήνα δεν έχουν δώσει κάποιο σημείο επαφής. Την αρχική μας ικανοποίηση διαδέχτηκε εκνευρισμός και απογοήτευση, όταν μέλη του ΠΑΜΕ συκοφάντησαν την πρωτοβουλία μας, θεωρώντας ανεπαρκές και επιτηδευμένα αποπροσανατολιστικό το ρόλο μας και την πολιτική μας βούληση, διαδικασία που λειτούργησε διαλυτικά στην προσπάθεια των εργαζόμενων στην «κοινωφελή εργασία» να οργανωθούν συλλογικά με βάση τις ανάγκες τους.Υπογραμμίζουμε πως στο δύσκολο και απαιτητικό αγώνα ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα που μας καλούν να ζήσουμε δεν περισσεύει κανείς που πραγματικά θέλει να παλέψει. Όλοι μαζί, μπορούμε να φτιάξουμε εκείνα τα όργανα του εργατικού κινήματος, που θα είναι ικανά όχι μόνο να αντιπαρατεθούν με την κυρίαρχη πολιτική και της επιλογές της, αλλά να τη νικήσει χτίζοντας μια ζωή για τους εργαζόμενους και τη νεολαία στο μπόι τον ονείρων μας.
Εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε ενάντια σε όποιον μας βλέπει ως αναλώσιμους και χωρίς δικαιώματα, είτε αυτός λέγετε κυβέρνηση, είτε αυτός λέγετε τρόικα και ΕΕ, είτε δήμαρχος που καταχρηστικά δε στέλνει έγκαιρα τις καταστάσεις μισθοδοσίας των εργαζομένων προκειμένου να πληρωθούν (βλ. Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ.τ.λ.). Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για μια, ενιαία έκφραση των εργαζόμενων στα ΚΟΧ με στόχο την δημιουργία σωματείου εργαζομένων στην κοινωφελή εργασία στην Μαγνησία, που θα συνεχίσει να παλεύει με καλύτερους όρους πλέον, μέχρι την ΝΙΚΗ.
ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΊΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΊΑ ΣΩΜΑΤΕΊΟΥ ΣΤΑ ΚΟΧ ΜΑΓΝΗΣΊΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *